Megaúspěch! V ZOO přišlo na svět medvídě, první v Evropě po sedmi letech
Mládě ve věku sedm týdnů. Foto ZOO Ústí nad Labem
Zajímavosti

Ústí nad Labem – Unikátní kousek se podařil ošetřovatelům v ústecké ZOO díky jejich skvělé péči o zvířata. V pavilonu šelem přišlo na svět mládě medvěda malajského. Odchov tohoto druhu v zajetí je přitom poslední roky problematický a úspěch je dost vzácný. Za posledních sedm let se nikde v Evropě nenarodil ani jeden potomek těchto medvědů.

„Je to chovatelský megaúspěch!“ vypráví s nadšením Věra Vrabcová, mluvčí ZOO Ústí nad Labem. „Situace v chovu tohoto druhu je v evropských zoologických zahradách kritická. Momentálně je v Evropě 39 jedinců ve dvaceti ZOO, ale většinou jde o zvířata přestárlá, už za hranicí reprodukce. Sedm let se v Evropě žádné mládě tohoto medvěda nenarodilo. Až nyní u nás v Ústí,“ uvedla Věra Vrabcová.

Posledními evropskými mláďaty bylo medvídě v Tierparku v Berlíně a samička Babu, narozená rovněž v Ústí. Obě přišly na svět roku 2011. Ústeckou samičku nyní doplnil sourozenec, protože jde o druhé mládě stejné matky – medvědice Barmy. Pohlaví mláděte ještě není známo, samice nikoho nepustí do jeho blízkosti.

Veřejnost má zatím omezený přístup

Mládě se narodilo už v polovině února. „Tehdy měřilo jen asi 15 centimetrů,“ vzpomíná chovatelka Klára Machoňová. Aby měla medvědí rodinka s mládětem co nejvíc klidu, vedení ZOO omezilo pohyb veřejnosti v pavilonu. „Hned po porodu byl jeden z vchodů do pavilonu uzavřen a prostor před expozicemi medvědů malajských ohrazen. V ubikaci samice s mládětem je zhasnuté světlo, kontrola je jen vizuální během ranního krmení, v ubikaci není možné ani provádět úklid. Všechna opatření zajišťují samici co největší klid a vedou k bezpečnému odchovu mláděte. Pro jeho vývoj jsou velmi důležitá. Apelujeme na všechny příchozí, aby omezili svou zvědavost a počkali až na okamžik, kdy mládě bude představeno veřejnosti,“ vyzývá návštěvníky Věra Vrabcová. K tomu dojde pravděpodobně přibližně za měsíc, kdy bude mládě již samostatnější a samice se o něj nebude tolik bát. Až se bude mládě bezpečně pohybovat, bude moci chodit i do venkovního výběhu.

Letní sezona v ústecké ZOO začne tradičně 1. dubna, letos to bude na Velikonoční neděli. Otvírací doba se prodlouží na rozmezí 9 – 18 hodin. Následující sobotu, 7. dubna, bude v ZOO připraven celodenní zábavný program k zahájení nové sezony a také ke 110 letům od založení Lumpeparku, což tehdy byla první ptačí rezervace ve střední Evropě, z níž později vznikla současná ústecká ZOO.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru