FOTO: Tužky všude, kam se podíváte! Sbírka Mostečana Emanuela Petráně má přes sedm a půl tisíce kousků
Foto: Martina Nováková
Děčín

Žatec, Most – Stálou expozici tužek najdou zájemci v Galerii Sladovna v Žatci. Výstava klasické tužky je ve třech místnostech, samotné exponáty jsou hned v několika vitrínách nebo skleněných rámech nebo jen tak pověšených na stěnách. 75% sbírky tvoří tužky tuzemské výroby. Nejstarší tužka je z roku 1895, nejmenší má 3 cm a největší 252 cm.

„Tužka mě, jako většinu z nás, provází celý život. Se sbíráním tužek jsem začal v roce 1973. Nápad sbírat tužky vznikl, jak už to bývá, náhodou. Po běžném nákupu tužek se zajímavým potiskem, jako auta, lodě, letadla, houby, násobilka apod. Řekl jsem si, že by bylo zajímavé tužky sbírat. Na počátku to bylo jen chaotické shromažďování. Teprve při získání asi pěti set tužek jsem se začal zajímat o tužky podrobněji,“ uvádí vášnivý sběratel Emanuel Petráň.

Velkou částí výstavy jsou panely, které dokumentují celou historii tužkárenství, hlavně české firmy KOH-1-NOOR Hardtmuth. „Sbírku mám uspořádánu podle výrobců, výrobních čísel a tvrdosti tuhy. Součástí sbírky jsou i katalogy a jiné písemné materiály o tužkárenství, různé zvláštnosti, kuriozity a vývoj prostředků na psaní,“ sděluje dále sběratel.

Na výstavě je i stará školní lavice, kde si návštěvníci můžou vyzkoušet psaní namáčecím perem nebo i brkem. Kdo chce, může si vyzkoušet vyrobit vlastní tužku.

„V současné době se specializuji na tužky vyráběné v České republice, na tužky reklamní z celého světa a tužky zvláštní tvarem nebo zvláštního použití. Ve své sbírce mám více jak 7 500 kusů tužek. Ale i díky mnoha dárcům se má sbírka čile rozrůstá. Všem bych chtěl, alespoň touto cestou, velmi poděkovat!“ dodává Emanuel Petráň.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru