OBRAZEM: Manželé se zamilovali do rozpadlého statku, objekt chtějí zachránit a pořádat tam svatby
Manželé se zamilovali do rozpadlého statku, objekt chtějí zachránit a pořádat tam svatby. Foto: Jitka Fárová
Děčín

Postoloprty - Díry ve střechách, podlahách a stropech, polorozpadné zdi, vytlučená okna. Zatímco většina lidí by se statku v Postoloprtech vyhnula obloukem, a ani v té nejslabší chvilce by neuvažovala o koupi, manželé Konopáčovi si ho ihned zamilovali.

Fotky bývalého schwarzenberského hospodářského dvoru viděli v nabídce jedné realitní kanceláře, když hledali místo, kde by mohli pořádat svatby. Za pár hodin se pak do Postoloprt rozjeli. „Tady nás to zaujalo, zamilovali jsme se do toho prostoru a rozhodli se statek koupit. Bylo to rozhodnutí srdcem, ne rozumem,“ zavzpomínal Dalibor Konopáč.

Manželé se poté, i s malou dcerkou, z Prahy přestěhovali a začali si plnit svůj sen. Památkově chráněný objekt chtějí zachránit a vdechnout mu nový život. Z areálu odvozili tuny sutin a odpadků. Opravy dělají z velké části sami, materiál shánějí různě. „Recyklujeme starý původní materiál. Co by šlo na skládku, tak tomu dáváme druhou šanci. Chceme totiž zachovat ráz té stavby,“ vysvětlil majitel statku.

Jednu stodolu už manželé obnovili a vznikl tak prostor pro pořádání svatebních obřadů s kapacitou až 200 svatebčanů. První snoubenci by se tam měli vzít začátkem července. „Bylo to vykradený do posledního hřebíku, vše jsme museli nakoupit. Byly tu nánosy prachu a tuny bordelu,“ vzpomínala Petra Konopáčová.

Hospodářský dvůr začal být v oblibě i u filmařů. Ve více než 300 let staré sýpce se natáčely některé scény pro historický a akční film. Sýpka byla prý postavená v letech 1702-1703 architektem Pavlem Ignácem Bayerem. „Je to jedna z nejvýznamnějších sýpek u nás. Je charakteristická svojí strukturou. Má totiž tři patra, z nichž ve dvou jsou úžasné klenby,“ dodává Konopáč.

Opravy zatím manželé financují ze svého s tím, že doufají, že se to v budoucnu změní. „Snažíme se, aby se ten celý areál stal finančně soběstačný, aby si na své opravy sám vydělal,“ shodují se oba.

foto

1106statek9

1106statek8

1106statek7

1106statek6

1106statek5

1106statek4

1106statek3

1106statek2

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru