Krušné hory, duben 2024. Foto: Oldřich Hájek
Děčín

Ústecký kraj - Na všech stanicích v Ústeckém kraji v noci na pondělí 22. dubna klesly teploty pod bod mrazu. Dole (tj. v nížinách, tj. v polohách pod 400 m n. m.) bylo nejchladněji v Kryrech na Lounsku a v Žatci, a sice -5 °C. Tady stojí za zmínku, že v Žatci málem padl teplotní rekord z 22. dubna 2005, který má hodnotu -5,9 °C. Stanice v Doksanech tenkrát naměřila -5,5 °C, to znamená o 1,9 °C méně, než kolik naměřila tenhle rok. Nahoře (tj. v horských oblastech, tj. v polohách nad 800 m n. m.) bylo ještě chladněji. Nejchladnějším místem (v celé České republice) byla krušnohorská Rolava s -11,7 °C. Podobně chladně bylo také v nedalekém Jelení.

S mrazivými teplotami musíme počítat i v noci na úterý 23. dubna, v omezené míře i v několika dalších nocích. Pak to vypadá na citelné oteplení. Zdali dlouhodobé, nebo jen krátkodobé, to ukáže čas. Každopádně druhý tropický den roku 2024 je prozatím v nedohledu (prvním byl 7. duben, v Českých Budějovicích měli 30,9 °C, v Praze-Komořanech 30,6 °C).

Zbláznil se snad? Ano. Jako už mnohokrát předtím. Před pár dny předpovědní model GFS tvrdil, že tuhle středu prakticky celé Čechy včetně Ústeckého kraje zasáhne vydatné sněžení, nížin nevyjímaje. Sněhová apokalypsa měla souviset s prohlubující se tlakovou níží, kterou Němci pojmenovali Biruta, což je zcela nepodstatné. Biruta srážky přinese, jenomže ne k nám do Ústeckého kraje. A to je podstatné.

23. dubna: Ranní minima kolem -1 až -5 °C. Odpolední maxima okolo 6 až 10 °C. Do cca 13:00 převážně jasno až polojasno, potom se tak trochu zatáhne. Srážek se ale nedočkáme.

24. dubna: Ranní minima kolem 3 až -1 °C. Odpolední maxima okolo 8 až 12 °C. Většinou polojasno až oblačno, po obědě přeháňky. Skupenství asi netřeba upřesňovat.

25. dubna: Ranní minima kolem 4 až 0 °C. Odpolední maxima okolo 6 až 10 °C. Podobně jako ve středu polojasná až oblačná obloha s přeháňkami. Tady bude zřejmě poslední šance na sněhové vločky i v nejnižších polohách – objeví-li se přeháňka v nočních nebo ranních hodinách (prostě než vyjde slunce a prohřeje vzduch).

Za všechno můžou chemtrails. A globální oteplování. A změna klimatu. A placatá atmosféra. A milion dalších věcí. Taková jsou holt 20. léta 21. století. 21. STOLETÍ.

Ať žije Země, to je hlavní!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru