Ilustrační foto: CC0
Děčín

Ústecký kraj - Doksany (158 m n. m.) patří k nejteplejším místům v Ústeckém kraji. Není proto divu, že v posledních dnech se opakovaně objevovaly na předních příčkách tabulek maximálních denních teplot:

  • 20. března s maximální denní teplotou 16,9 °C – třetí místo
  • 18. března s maximální denní teplotou 12,9 °C – první místo
  • 17. března s maximální denní teplotou 13,0 °C – druhé místo
  • 15. března s maximální denní teplotou 20,6 °C – první místo
  • 13. března s maximální denní teplotou 15,3 °C – první místo
  • 12. března s maximální denní teplotou 14,1 °C – první místo
  • 8. března s maximální denní teplotou 10,8 °C – druhé místo

Pátečních 20,6 °C (na jiném místě v České republice „dvacka" nepadla) je teplotním maximem letošního meteorologického jara, alespoň prozatím. Asi nepřekvapí, že se jednalo o nejteplejší patnáctý březnový den za celou dobu měření (v Doksanech). Původní rekord byl z roku 2011 a jeho hodnota byla o 2,8 °C nižší, to znamená 17,8 °C.

Je dost pravděpodobné, že doksanských 20,6 °C bude brzy překonáno. Konkrétně už tuto sobotu, kdy před studenou frontou (spojenou s tlakovou níží Kilia) vyvrcholí příliv teplého vzduchu a kdy není vyloučeno dosažení hranice 21,0 °C. Akorát ne v Ústeckém kraji, ale v kraji Jihomoravském. U nás se naopak sobota ponese ve znamení sněhových vloček, třebaže jenom na horách. Severozápadní proudění však nepotrvá dlouho...

22. března (Světový den vody): Ráno kolem 7 až 3 °C. Odpoledne okolo 12 až 16 °C. Oblačnosti hodně, srážek minimum, respektive žádné srážky (ojedinělé slabé přeháňky nestojí za řeč).

23. března (Světový den meteorologie): Ráno kolem 10 až 6 °C. Odpoledne okolo 6 až 10 °C (dopoledne, než přijde studená fronta, až okolo 14 °C). Do cca 8:00 a od cca 14:00 málo oblačnosti, mezitím na studené frontě zataženo s deštěm, nahoře na horách se sněžením. Ale k těm srážkám: naprostou většinu zachytí Krušné hory, takže díky krušnohorskému srážkovému stínu příliš nezmokneme.

24. března (Světový den boje proti tuberkulóze): Ráno kolem 3 až -1 °C. Odpoledne okolo 6 až 10 °C. Oblačnosti opět více, k tomu přeháňky, nahoře na horách i sněhánky.

25. března (úplně normální den): Ráno kolem 5 až 1 °C. Odpoledne okolo 6 až 10 °C. S oblačností a se srážkami to bude v podstatě stejné jako v neděli.

Ať žije voda! Ať žije meteorologie! Ať žije boj proti tuberkulóze! A ať žije normálnost!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru