Hypnóza není strašidlo ani spánek. Na otázky o hypnóze odpovídá Šimon Pečenka
Šimon Pečenka, Foto: Miloš Schmiedberger
Děčín

ČR - Na otázky o hypnóze odpovídá Šimon Pečenka, C.Ht. - místopředseda Českého spolku hypnoterapeutů.

1/ Můžete mi, alespoň krátce, představit, co je hypnóza a hypnoterapie?

Pokud bych to chtěl říct velmi krátce, potom hypnóza je prostředek, který využívám k léčebnému postupu zvanému hypnoterapie.

Hypnos byl řecký bůh spánku a z toho by se dalo odvodit, že hypnóza je spánek, ale byla by to velká chyba. Hypnóza totiž žádný spánek není. Je to změněný stav vědomí, který je přechodem mezi bdělým stavem a spánkem. Je to stav, kdy vědomá část mysli odpočívá, nepracuje a je proto možné lépe upravovat práci podvědomí. Tím tedy odpovídám, co je hypnoterapie. Léčebná práce s podvědomou částí lidské mysli.

2/ Jak se na práci s hypnózou pohlíží v cizině a jak je vnímána u nás?

Bohužel je v tom velký rozdíl. Zatímco v cizině, například v Německu, Francii, Švýcarsku nebo kupříkladu v USA, má hypnoterapie obrovskou podporu. Ve všech těchto státech se s ní setkáte velmi často. Dokonce její využití podporují i zdravotní pojišťovny.

U nás je to jiné. Mnoho lidí se hypnoterapie bojí. Obestírá jí zvláštní závoj tajemna, ačkoli je to léty ověřená léčebná technika, která v sobě neskrývá žádné čáry a nadpřirozené schopnosti. Nejstarší záznam o hypnóze najdete již v klínopisu starých Sumerů, 4000 let před naším letopočtem.

3/ Kde se dá hypnóze naučit? A co je třeba zvládnout?

Hypnózu u nás využívají lékaři, kteří se jí učí ve škole hypnózy v Kroměříži. Nicméně hypnotické postupy a jejich výuku nabízí mnoho kurzů, které velmi lehce najdete na internetu. Já se vzdělával v rámci Českého spolku hypnoterapeutů, kde je výuka ukončena třífázovou zkouškou. Ta se skládá z teoretické části, všeobecných znalostí a praktické části.

0507simontri

Šimon Pečenka, foto: Miloš Schmiedberger

4/ Kde dokáže hypnoterapie pomoci a kde ji naopak nelze?

Jednoduše by se opět dalo říct, že hypnóza pomáhá u všech obtíží, které způsobila hlava a nemají fyzický důvod. S pomocí hypnózy lze vyřešit potíže s psychosomatikou. Různé úzkosti, fóbie, deprese. Jejím prostřednictvím lze pomoci s posílením sebevědomí a soustředění. Možné je také pomoci při zvládání stresu a trémy. Častým problémem, který řešíme s klienty je nespavost nebo migréna.

Hypnóza pomáhá při odstraňování zlozvyků nebo například při potížích s hmotností. V posledně zmiňovaných příkladech platí, že klient musí být sám rozhodnutý a nelze hypnózu využít proti jeho vůli. Mnoho lidí totiž netuší, že každý člověk je schopný vědomě zrušit jakoukoliv sugesci a navíc není člověka možné odvést do hypnózy proti jeho vůli. Je potřeba jeho spolupráce.

Hypnózu nelze použít u silně retardovaného člověka, při různých typech demence, alzheimerově chorobě apod. V žádném případě se nesmí hypnóza použít například u nemocných se schizofrenií, kde by se hlas hypnotizéra mohl stát jedním z fiktivních hlasů.

5/ Je možné hypnotizovat děti nebo třeba zvířata?

(Smích) Začnu od konce. Dělaly se pokusy s hypnózou u zvířat. Fungovalo to například u slepic. Skvělý hypnotizér je třeba had, který dokáže svůj úlovek doslova zhypnotizovat. Zafungovalo to i u některých dalších zvířat. Většinou to bylo ve smyslu šokové reakce.

U dětí je to něco zcela jiného. Děti jsou hypnóze velmi otevřené. Vnímají jí skvěle a dobře na ně funguje. Hypnóza u nich pomáhá například s nočním pomočováním, poruchami chování apod. Potíž

může nastat v cestě do hypnózy, kdy je některé děti obtížné vyklidnit a je třeba využít alternativní cesty k fixování hypnotických sugescí. To bývá velká zábava. Opravdu mi můžete věřit. S takovými dětmi pracuji většinou o víkendu, kdy jsou sousední ordinace volné, protože u toho běháme, hulákáme a hrajeme si opravdu hodně živě.

Je zajímavé, že výborně hypnóza působí na děti mezi 10 – 18 lety, které už jsou schopné dobře vnímat, ale přesto si uchovávají z části dětské vnímání světa.

6/ Je třeba se hypnózy bát?

(Smích) To je otázka do pranice. Hodně lidí by teď reagovalo, že rozhodně ano. Jenže to je jen neznalost nebo hloupost. Hypnóza je skvělý pomocník. Platí, jak už jsem uvedl výš, že vás nikdo neodvede do hypnózy proti vaší vůli. Protože v hypnóze nespíte, nehrozí tedy ani to, že se neprobudíte. V hypnóze nikdy neuděláte nic z takového, co byste neudělal v běžném životě. Tedy nespácháte například trestný čin.

Mohl by vám ublížit člověk, který by hypnózu využil chybně. Například by vám vypnul vnímání bolesti bez toho, aby vás nejprve vyslal k lékaři k ověření, že k té bolesti není žádný fyzický důvod.

7/ Máte v hypnóze nějaký vzor? Někoho, kdo vás inspiruje?

Vzorů mám několik. Na prvním místě musím jmenovat Stanislava Kratochvíla. Psychiatra a hypnoterapeuta z Kroměříže, který hypnóze zasvětil velkou část svého života. Podnikl rozsáhlé výzkumy práce s hypnózou, které popsal v mnoha knihách.

Druhou osobností, která mě inspiruje je Milton Erickson. To je opravdu nedostižný vzor, který vyvinul svůj vlastní přístup k hypnóze. Byl mistrem léčebných příběhů, které v sobě ukrývaly léčebné sugesce. Měl obrovské charisma. Na jeho základech pracuje i bdělá hypnóza neboli NLP.

A mohl bych jmenovat ještě další osobnosti české i zahraniční. Každopádně ti, které jsem uvedl, jsou pro mě naprostá špička. Jsou inspirativní a tvůrčí. Kdykoliv hledám nějakou inovativní cestu neváhám nahlédnout do jejich znalostí. Hypnóza je totiž velmi tvůrčí práce, která vás nutí se neustále zdokonalovat a hledat nové cesty a postupy.

8/ Pokud by vás chtěl někdo navštívit s nějakou obtíží nebo by chtěl požádat jen o radu, konzultaci. Kam je možné se obrátit?

Po domluvě je možné setkat osobně v mé ordinaci v Praze. Hodně informací najdete také na mém webu ( www.ihypnoterapie.cz  ), kde jsou také kontakty. Další možností jsou přednášky o hypnóze, kterým se věnuji již třetím rokem a se kterými jsou navštívil už mnoho měst po republice.

Ptal se Josef Hejcman

0507simondva

Šimon Pečenka, foto: Miloš Schmiedberger

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru