Jílové - V pátek 2. června 2023 byla základní škola ve Školní ulici v Jílovém na Děčínsku místem konání předem plánovaného taktického cvičení.
Cílem bylo prověřit možnosti řízené evakuace osob v objektu, součinnost mezi jednotkami požární ochrany (SDH Jílové a Libouchec), Městskou policií Jílové a členy Oblastního spolku Českého červeného kříže Děčín. Cvičení mělo dále prověřit i připravenost zástupců samosprávy (členů Krizového štábu města a Městského úřadu) zprostředkovat zajištění dočasného umístění evakuovaných a zvládnout operativně použít „Jednotný systém varování a vyrozumění“ při vzniku mimořádné události.

Podle námětu cvičení hořela polystyrenová nástěnka v prostoru cvičné kuchyně pro pracovní výchovu.
Prostory školy se v rámci řízené evakuace podařilo opustit převážné části žáků, včetně pedagogických a nepedagogických pracovníků. Vývin zplodin hoření znemožňoval opuštění celkem osmi žákům, z čehož tři chlapci a jedna dívka zůstávali odříznuti v prostoru sociálního zařízení. Tito žáci byli po příjezdu hasičských jednotek zachráněni vyvedením s použitím vyváděcích prostředků. Zbývající čtyři pohřešovaní žáci byli evakuováni za pomoci výškové techniky.
Na ploše hřiště za školou (evakuačním shromaždišti) byli všichni žáci spočítáni a tento stav byl ověřen proti elektronické třídnici.
Celkově se evakuace zúčastnilo 125 žáků 6., 7. a 8. tříd, spolu se třemi učiteli a bylo při ní využito tří únikových východů.
Třídní učitelé žákům vysvětlili, proč jsou podobná cvičení důležitá a velitel zásahu přítomné seznámil s běžnými postupy při záchranných akcích. Celá evakuace proběhla bez problémů a zúčastnění si tak zaslouží pochvalu. Po ukončení cvičení všichni odcházeli s klidným pocitem, že v případě požáru vědí, jak se zachovat a mohou se spolehnout na náš záchranný systém, který se vždy postará o jejich bezpečí. Věříme, že i další poplachy na škole zůstanou pouze cvičné.

0506skola

0506skoladva

0506skolatri

0506skolactyri

0506skolasest

0506skolasedm

0506skolaosm

0506skoladevet

Foto: Tomáš Straka

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru