Je před námi poslední tropický den roku 2022? Léto patrně brzy vyšumí
Ilustrační foto
Děčín

Ústecký kraj - Věčný život na Zemi nenajdeš. Zvlněná studená fronta, která se v pátek (19. srpna) usadila nad Českou republikou, která srazila rtuť v teploměrech hluboko pod tropickou třicítku a vlastně i letní pětadvacítku a která na řadu míst přinesla přes 100 l vody na m², o tom ví své. Po necelém týdnu její život vyhasl. Věřme, vzhledem k tomu, že do značné míry zlepšila situaci se suchem, že skončila v počasovém nebi. I přesto, že severozápadním (a západním) Čechám věnovala nejmenší pozornost. Pouze v sobotu (20. srpna) v Ústeckém kraji spadlo větší množství srážek. Nejvíce v Doksanech, a sice 55 mm (1 mm = 1 l vody na m²). Alespoň 20 mm se dočkali mimo jiné v Děčíně (31 mm), Lobendavě (24 mm), Varnsdorfu (23 mm), Teplicích (22 mm), Ústí nad Labem (22 mm). Nejhůře dopadl Mašťov na Chomutovsku, ten se musel spokojit s 5 mm.

Září, a s ním meteorologický podzim, už je tak trochu za dveřmi. Ještě před příchodem zvlněné studené fronty to vypadalo, že bychom v posledních dnech meteorologického léta mohli čelit supertropickému vedru. Teď už je v zásadě jisté, pro někoho bohužel, že supertropické vedro nepřijde. Naopak momentálně vše nasvědčuje tomu, že nás čeká posledních třicet v tomto roce. Nicméně po svetru (svetrech) snad ještě nějakou dobu sahat nebudeme.

Obsah aktuálního počasového menu je následující:

25. srpna: Odpolední maxima cca 24 až 28 °C, ranní minima cca 16 až 12 °C. Po obědě nepřekvapí přeháňka či spíše bouřka s tím, že na obloze bude převážně jasno až polojasno. Čili zase nějaké ty sluneční paprsky i možnost nažhavit teleskop a snažit se, totálně neúspěšně, konkurovat teleskopu Jamese Webba.

26. srpna: Odpolední maxima cca 26 až 30 °C, ranní minima cca 18 až 14 °C. Od odpoledních hodin raději počítejte s přeháňkami a především bouřkami, ale jen lokálními. Tedy žádné plošné zavlažování jako o předposledním srpnovém víkendu. Oblačnosti oproti čtvrtku trochu přibude, holt podmínky pro opalování už asi výborné nebudou.

27. srpna: Odpolední maxima cca 22 až 26 °C, ranní minima cca 17 až 13 °C. Na perfektně vymetenou oblohu zapomeňte, stejně jako na trvalý a současně jemný déšť. Místy ale asi sprchne, třebaže ne nijak závratně. Za létem v pravém slova smyslu můžete vyrazit do Polska, kde očekávají nejen jasno, ale i 30 až 34 °C. V rámci střední Evropy bude nejdrsnější Maďarsko, s nejvyššími odpoledními teplotami v rozmezí 31 až 35 °C, na jihu 35 až 37 °C.

28. srpna: Odpolední maxima cca 21 až 25 °C, ranní minima cca 16 až 12 °C. Pršet nebude a ani mraky oblaků nebudou (jasno až skoro jasno, jen přechodně až polojasno).

29. srpna: Odpolední maxima cca 22 až 26 °C, ranní minima cca 13 až 9 °C. Po jasné noci přijde oblačnost, ale s dešťovými kapkami fakt pošetří. Večer se opět vyjasní.

A co potom? To v tuto chvíli nemá smysl řešit. Avšak čistě pro zábavu se můžeme podívat na to, jak by se mohla vyvíjet odpolední maxima:

  • 30. srpna: cca 23 až 27 °C
  • 31. srpna: cca 21 až 25 °C
  • 1. září: cca 19 až 23 °C
  • 2. září: cca 20 až 24 °C
  • 3. září: cca 17 až 21 °C
  • 4. září: cca 16 až 20 °C
  • 5. září: cca 14 až 18 °C
  • 6. září: cca 15 až 19 °C
  • 7. září: cca 17 až 21 °C

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru