Vodním radovánkám je konec. Na scénu přichází severák
Foto: e-deniky.cz
Děčín

Ústecký kraj - Z prvních čtyř dnů letošních prázdnin byly tři tropické a jeden letní, řeč je samozřejmě o Česku: 1. července bylo až 36 °C (v Bojkovicích ve Zlínském kraji), 2. července se denní maxima zastavila na 27 °C (v Doksanech v Ústeckém kraji), 3. července teploměry ukázaly až 32 °C (v Praze) a 4. července se opět nejvíce potili ve Zlínském kraji, tentokrát ve Starém Městě, kde bylo až 32 °C.

Z pohledu severozápadních Čech byla zatím nejteplejším dnem prázdnin neděle, kdy na některých místech padla tropická třicítka (Doksany, Most, Žatec a další). Ani v pondělí 4. července kdovíjak zima nebyla, většina stanic v Ústeckém kraji naměřila 27 až 29 °C. Trochu se honily mraky, v Krušných horách se i objevila bouřka, nicméně na koupačku to ještě jakžtakž bylo. Jenomže to se změní.

Odpověď na otázku proč je vcelku jednoduchá: Iosif a spol. Iosif = tlaková výše se středem u Irska. Spol. = tlakové níže nad severní Evropou. Pro Česko to znamená pouze jednu věc, a sice severozápadní proudění. Na jižní polokouli by severozápadní vítr přinesl vlnu veder, v našich zeměpisných šířkách naopak chládek. Nemáte-li rádi horko, další potěšující zprávou bude to, že se severozápadním prouděním se podle všeho jen tak nerozloučíme. To víte, začaly prázdniny, tak se muselo ochladit. Ale hlavu vzhůru, červenec je pořád velmi mlád a srpen je ještě na houbách. A i září umí tropy, ale zavřené školy už ne, nó...

5. července: První červencový svátek se ponese ve znamení polojasné až oblačné oblohy, srážek se však nedočkáme. Ojedinělá přeháňka či bouřka by se ukázat mohla, podobně jako v pondělí v Meziboří a blízkém okolí (jinde nespadla ani kapka). Nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 27 °C.

6. července: Druhý červencový svátek se ponese ve znamení polojasné až oblačné oblohy, srážek se však... Moment, CTRL C + CTRL V v akci? Když ono středeční počasí bude opravdu v podstatě kopií tohoto úterního... Decentním rozdílem bude větší pravděpodobnost deště ve východní polovině Ústeckého kraje, a to v ranních hodinách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 21 až 25 °C.

7. července: Mraky, mraky, mraky, k tomu určitě sprchne. Ve večerních hodinách veškerá srážková činnost ustane. Nejvyšší odpolední teploty okolo 16 až 20 °C.

Věštba nejvyšších odpoledních teplot na další dny:

8. července: 16 až 20 °C
9. července: 19 až 23 °C
10. července: 19 až 23 °C
11. července: 18 až 22 °C
12. července: 19 až 23 °C
13. července: 18 až 22 °C
14. července: 22 až 26 °C
15. července: 21 až 25 °C
16. července: 28 až 32 °C
17. července: 29 až 33 °C
18. července: 34 až 38 °C

Pohádkou o supertropech v úvodu druhé poloviny července se rozloučíme. V nejbližších dnech si přijdou na své ti, co preferují teplotně mírné léto, s tím je nutné se smířit. Tak smiřování se s počasovým osudem zdar.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru