Policisté vyrážejí k prázdninovým akcím na silnice. Řekli, na co se zaměří
Ilustrační foto: Policie ČR
Děčín

ČR - Také na letošní prázdniny si dopravní policisté po celé ČR na konec školního roku a období letních prázdnin připravili celou řadu dopravně bezpečnostních/preventivních akcí a opatření. Již od dnešního dne budou policisté ve zvýšené míře dohlížet nad bezpečností a plynulostí silničního provozu zejména na komunikacích, kde se předpokládá zvýšená hustota dopravy.

V souvislosti s koncem školního roku připomínáme řidičům, aby počítali s větší koncentrací dětí v silničním provozu a jejich případným nepředvídatelným chováním, kdy mohou vstoupit do vozovky, aniž by dodržovaly zásady bezpečného přecházení. Proto doporučujeme řidičům, aby si v blízkosti škol počínali opatrně, raději zpomalili a plně se věnovali řízení motorového vozidla tak, aby mohli na nenadálou situaci v dopravě adekvátním způsobem zareagovat.

Dopravní akce, které se v následujících prázdninových měsících uskuteční na celém území republiky, budou zaměřeny na všechny účastníky silničního provozu. Vedle kontrolní činnosti se účastníci v provozu setkají i s preventivními aktivitami. Pozornost bude zacílena ve velké míře na cyklisty a nezbytnost používání přileb např. v rámci projektu Na kole jen s přilbou. "Letní prázdniny patří z pohledu bezpečnosti silničního provozu jednoznačně k nejvíce rizikovým obdobím roku. Plánujeme samozřejmě řadu kontrolních i preventivních opatření, ale nejvíce bezpečnost ovlivní samotní účastníci provozu. Apelujeme proto na všechny řidiče i chodce, aby k sobě byli navzájem tolerantní a nepodceňovali rizika letního provozu", konstatuje náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch

Dopravní policisté se během letních prázdnin budou soustředit také na řidiče osobních i nákladních vozidel, motocyklisty, řidiče autobusů, na tranzitní dopravu či vážení nákladních vozidel. Kontrolovat budou zejména dodržování nejvyšších předepsaných rychlostních limitů a přítomnost alkoholu či jiných omamných látek u účastníků silničního provozu a mimo jiné upozorňovat na rizika tzv. sekundárních dopravních nehod. „Nepřiměřená rychlost patří mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod, a to nejen u nás, ale v jiných evropských zemích. Ročně se nepřiměřená rychlost podílí více než 40 % na smrtelných následcích dopravních nehod v České republice. Cílem těchto připravovaných opatření je snížit dopravní nehodovost, zvýšit bezpečnost a plynulost silničního provozu na pozemních komunikacích a zároveň preventivně působit na našich silnicích“, dodává ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý.

Během letních měsíců je nutné počítat se zvýšeným počtem nemotorizovaných účastníků silničního provozu (chodci, cyklisté, bruslaři), kteří jsou v silničním provozu velmi zranitelní. V jejich případě je na místě používání ochranných prostředků, jako jsou přilby, chrániče, reflexní prvky atd.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru