Dorazí teplý vzduch ze Středomoří. Máme se na co těšit?
Jaké nás čekají další dny? Ilustrační foto
Děčín

Ústecký kraj - Mraky, mraky, mraky a na teploměru sotva dvanáctka, natožpak patnáctka či dokonce dvacítka. Nedávná přítomnost sličným počasím rozhodně neoplývala, i když toto tvrzení je poněkud diskutabilní. Přeci jen každému je libo něco jiného. Ale asi se shodneme, že slunce na nebi, doplňující slunce v duši, je oblíbenější, vítanější. Ideálně s teplem. Nyní je před námi příliv vzduchu ze Středozemního moře, čili dočkají se konečně počasoví sluníčkáři?

Ještě k tomu, co bylo. Ačkoli sobotní a nedělní obloha nepůsobila na první dojem nijak vábně, Podkrušnohoří o uplynulém víkendu vládlo tuzemským teplotním tabulkám. 17. říjen byl podle českých meteorologických stanic nejteplejší v Ústí nad Labem-Vaňově, kde naměřili 11,6 °C, dále v Teplicích, které se dočkaly 12,1 °C, a v Mostě-Kopistech, tam se rtuť zastavila na 12,4 °C. Jak je vidno, pomyslné stupně vítězů obsadily čistě podkrušnohorské stanice. Co se 18. října týče, v neděli byly nejvíce teplé Dyjákovice s 13,9 °C, Lednice s 13,6 °C a Děčín s 13,2 °C. Takže alespoň ten bronz.

A co teď?

ÚTERÝ 20. ŘÍJNA

Ve zmíněném Děčíně ten nejextrémnější 20. říjen prožili v roce 1969, kdy bylo až 20,5 °C, a zároveň v roce 1999, kdy byly naopak až -3 °C. Letošní 20. říjen ani jeden z těchto rekordů nepokoří, avšak přiblíží se k tomu druhému. Pročpak? V nočních hodinách se postupně vyjasní, a protože je podzim již ve středním věku, napříč skoro celým Ústeckým krajem k ránu teploty klesnout pod 5 °C, resp. až k hodnotám kolem 2 až 1 °C. Ve Šluknovském výběžku a v okolí bude o stupeň či dva tepleji ve smyslu minim. Místy nepřekvapí mlhy a nízká oblačnost, která by se ale nejpozději krátce po poledni měla rozpustit. Pak už zůstanou jen oblaka vysokého patra, která zase tolik nevadí. Ne? Beze srážek a nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 13 °C.

STŘEDA 21. ŘÍJNA

Středa, čeho chcete je třeba. Uprostřed pracovního týdne příliv teplého vzduchu ze Středomoří zesílí, a tak odpoledne teploty překročí i dvacítku. A to v první řadě na západě Rakouska a jihu Německa (fénový efekt Alp). Taktéž na území Česka bude díky fénovému efektu hor (Šumavy) až okolo 20 °C, konkrétně, jak už Šumava napovídá, v jižních Čechách. Krušné hory fénovat neumí, tudíž si o dvaceti stupních Celsia budeme moci nechat zdát. U nás na severozápadě Čech se středeční maxima zastaví na plus minus 12 až 14 °C, ale ani to není špatné. Mezi půlnocí a polednem bude mraků celkem dost, mezi polednem a půlnocí celkem málo.

ČTVRTEK 22. ŘÍJNA

A víte co? Já dopřeju i mnohým jiným! Něco v tom smyslu si řekne masa teplého vzduchu, která před pátkem třiadvacátého obsadí velkou část České republiky, v důsledku čehož je dosažení dvacítky možné i ve slavné Praze a v neposlední řadě v Ústeckém kraji. Je to vskutku tak, čtvrteční nejvyšší odpolední teploty se i pod Krušnými horami budou motat okolo 17 až 19 °C, hlavně na trase Kadaň – Podbořany – Žatec je reálných i 20 °C. Obloha úplně jasná nebe, ale slunečních paprsků se dočkáme.

Po čtvrtku to vypadá na ochlazení, ale ne drastické. Zkrátka teplu se po Česku ještě zachtělo, samozřejmě roční dobu ignorovat nelze...

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru