OBRAZEM: Práce na opravě glorietu pokračují. Kvůli havarijnímu stavu byl uzavřen
Foto: Město Děčín. Zdroj: Facebook
Děčín

Děčín - V 70. letech 17. století založil hrabě Maxmilián Thun na severní části skalní terasy podle italských vzorů mimořádně vytříbenou zahradní kompozici, obohacenou významnými stavbami a sochařskou výzdobou.

Vznosný, dvoupatrový gloriet s monumentálními schodišti, vrcholovou nástavbou, byl dokomponován balustrády a náročnou sochařskou výbavou. Do nitra glorietu je zaústěna krytá chodba, která umožňuje přímé propojení zahrady s kostelem Povýšení sv. Kříže.

3107glorietkz1

Foto: Město Děčín. Zdroj: Facebook

Gloriet vcelku s Růžovou zahradou patří mezi vynikající památkové soubory. Svojí pozoruhodnou a unikátní koncepcí a celkovou výtvarnou úrovní se řadí mezi vrcholné představitele raně barokní tvorby u nás. Vlastní objekt glorietu je neopominutelnou součástí historického jádra města Děčína a památkou prvořadého významu s nevyčíslitelnou hodnotou.

3107glorietkz2

3107glorietkz4

Foto: Město Děčín. Zdroj: Facebook

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru