Nechte se otestovat na infekci HIV a žloutenky: Je tu Evropský testovací týden
Ilustrační foto
Děčín

Ústí nad Labem - Do Evropského testovacího týdne se opět zapojil Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem. Až do 29. listopadu je možné nechat se otestovat na infekci HIV a žloutenky typů B a C.

„Otevřeno má všech devatenáct HIV/AIDS poraden v devíti krajích,” informovala MUDr. Daniela Fránová, která poradny HIV/AIDS na zdravotním ústavu vede. „Testování samozřejmě probíhá po celý rok, ale právě Evropský testovací týden a následující Světový den AIDS je dobrou příležitostí, jak testování připomenout,” doplnila.

Samotné testování je jednoduchý a krátký proces, zájemce o test se v ordinaci zdrží asi patnáct minut.

„Nechat se otestovat může každý, kdo byl v minulosti vystaven riziku infekce HIV – zejména prostřednictvím nechráněného pohlavního styku nebo kontaktu s infikovanou krví při injekčním užívání drog,“ připomněla lékařka.

Včasná diagnostika má zásadní význam pro účinnou léčbu. Ta může zajistit srovnatelnou kvalitu života HIV pozitivních osob jako u osob neinfikovaných, zároveň zabraňuje dalšímu šíření nemoci. To je v České republice na vzestupu. V letošním roce k datu 30. září 2019 přibylo 181 nově diagnostikovaných HIV pozitivních, což je o necelou dvacítku více než za stejné období v loňském roce.

V Ústí nad Labem probíhá testování v poradně v ulici Na Kabátě (u Masarykovy nemocnice).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru