AŽD spustí v prosinci novou pravidelnou železniční linku v Ústeckém kraji
Nový vlak na Švestkové dráze. Foto: AŽD
Děčín

Most - Na Švestkovou dráhu, vedoucí malebnou krajinou Českého středohoří, se letos vrátí každodenní železniční provoz. Společnost AŽD Praha finišuje s přípravami na spuštění pravidelného železničního provozu na nově prodloužené lince U10 Litoměřice horní nádraží – Most, která z velké části povede po takzvané Švestkové dráze. Na ní se tak už 15. prosince vrátí každodenní železniční provoz a to po 12 letech od doby, kdy zde vlaky přestaly jezdit s odůvodněním minimálního využívání obyvateli v okolí trati.

Společnost AŽD koupila Švestkovou dráhu od státu v roce 2016 jako zbytnou. Během krátkého času ji uvedla do bezvadného stavu, aby vybudovala zkušební polygon pro testování vlastních technologií. Současně zde začala ve spolupráci s Ústeckým krajem provozovat víkendovou turistickou linku T4 Lovosice – Most. „Před čtyřmi lety se Ústecký kraj rozhodl, že na některých tratích obnoví alespoň víkendový turistický provoz, aby nezanikly. Spolupráce na Švestkové dráze došla až tak daleko, že po spuštění víkendové turistické linky T4 padl nápad obsluhovat tuto regionální trať v režimu každodenní dopravní obslužnosti. Od letošního prosince tak bude jezdit každý pracovní den mezi Litoměřicemi horním nádražím a Mostem 11 párů vlaků, dalších 7 párů pak mezi Litoměřicemi horním nádražím a Třebívlicemi," uvedl náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro dopravu Jaroslav Komínek.

Podpis smlouvy byl podmíněn tím, že vlaky budou jezdit rychleji než autobusy, budou nízkopodlažní, klimatizované, s Wi-Fi, se zásuvkami na 230 V a s možností přepravy kočárků a kol. „Všechny požadavky naše společnost splnila. Trať byla kompletně opravena a doplněna o nejmodernější zabezpečovací zařízení, čímž jsme mohli zvýšit rychlost vlaků místy až na 100 km/h. Problémem bylo zpočátku získání motorových vozů. Nakonec jsme zakoupili v Německu čtyři RegioSprintery, které postupně procházejí modernizací,“ vysvětlil generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

Ve vlacích AŽD budou platit papírové jízdenky i elektronické čipové karty Dopravy Ústeckého kraje (DÚK). Papírové jízdenky bude možné zakoupit i u průvodčích. Švestková dráha má vlastní webové stránky www.svestkovadraha.cz a je i na sociálních sítích Facebook, Instagram a Twitter.

Společnost AŽD Praha, která je významným českým výrobcem a dodavatelem zabezpečovací, telekomunikační a automatizační techniky se zaměřením na oblast kolejové a silniční dopravy, plánuje na Švestkové dráze postupně představit nové chytré technologie nejen pro regionální dopravu. Instalované technologie mimo jiné od roku 2020 umožní na Švestkové dráze zkoušet autonomní vlaky, tedy vlaky bez strojvedoucích.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru