Primátoři 27 největších českých měst požadují 75 až 100 miliard na jejich rozvoj
Město Děčín. Ilustrační foto
Děčín

ČR, Děčín - Jednání primátorů všech sedmadvaceti statutárních měst České republiky v Pardubicích, mezi které patří i Děčín, vyvrcholilo podpisem společného stanoviska, které definovalo základní požadavky největších českých měst pro nové programové období Evropské unie (2021–2027).

Cílem společného postupu statutárních měst je vyjednat co nejlepší podmínky pro největší česká města a i v následujících letech jim zajistit dostatek finančních prostředků z Evropské unie na jejich rozvoj. Vzhledem k tomu, že stávající období je stále v běhu, je nezbytné zahájit přípravy v dostatečném předstihu, aby bylo čerpání evropských dotací co nejrychlejší a nejefektivnější.

Mezi nejzásadnější body patří rozšíření Integrovaných územních investic (ITI) na třináct území, vyčlenění 75 až 100 miliard na realizaci ITI a prolomení nedůvěřivého postoje k ITI u některých ministerstev. „Evropská komise přisuzuje městům důležitou, silnou a jasnou pozici. Jsem velice rád, že přes počáteční nedůvěru městské integrované nástroje ukázaly pro rozvoj měst a jejich zázemí svůj velký smysl. V novém programovém období proto požadujeme další rozšíření nástroje ITI, které pokryje všechna statutární města, i vyšší finanční alokaci,“ řekl předseda Komory statutárních měst a primátor Pardubic Martin Charvát.

Největší města České republiky ale necílí pouze na evropské zdroje. „Za statutární města jsem opravdu rád, že se nám daří prosazovat myšlenku, že Integrované strategie našich území již nebudou vázané pouze na evropské dotace. Také v tomto směru opětovně vyzýváme všechna ministerstva k jednání o vyčlenění národních zdrojů na realizaci našich strategií,“ vysvětluje primátor Ostravy Tomáš Macura.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru