Hasiči radí: Jak si v klidu užít pálení čarodějnic
Foto: Tomáš Straka
Děčín

Děčínsko - Jako každoročně i letos se v předvečer prvního máje rozzáří stovky vater i malých ohníčků po celé naší republice. Poslední dubnový večer je totiž od nepaměti spojen s pálením filipojakubských ohňů.

Před rozděláním ohně je třeba posoudit aktuální povětrnostní situaci (doba od posledních větších dešťových srážek, směr a sílu větru),
místo pro rozdělávání ohně musí být izolováno od hořlavých látek a vzdáleno minimálně 50 m od okraje lesních pozemků, vzdálenost od stohu je minimálně 100 m,
zakazuje se rozdělávat oheň ve vysoké suché trávě či rákosí a ponechat ho bez dozoru, při náhlém zhoršení počasí, zejména silném větru, je nutné pálení ihned přerušit a oheň uhasit, po celou dobu pálení vatry zajistit dozor dospělé osoby, která v případě potřeby zasáhne a oheň uhasí zajistit vhodné hasební prostředky, např. vědro s vodou, zahradní hadici, lopatu, písek, ohniště lze opustit až po jeho úplném vyhasnutí a řádném uhašení zalitím vodou nebo zasypáním zeminou. Je vhodné nahlásit pálení hromad klestu a dalšího biologického odpadu předem na operační středisko Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje https://paleni.izscr.cz/ , uvést místo pálení, čas, zodpovědnou osobu a její číslo mobilního telefonu.

Závěrem upozorňuji, že v případě nedodržení výše uvedených zásad, kdy dojde k požáru, se pachatel dopouští porušení zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, § 17 odst. 1 písm. a) a tímto jednáním naplňuje skutkovou podstatu přestupku na úseku požární ochrany dle § 78 odst. 1 písm. l) dle výše citovaného zákona, za který lze uložit fyzické osobě pokutu až do výše 20 000 Kč.

Užijte si poslední dubnový večer bez zbytečného houkání sirén a hasičských vozů!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru