Děčínská nemocnice připravila pro návštěvníky dva dny otevřených dveří na oddělení ORL a rehabilitace
Foto: Krajská zdravotní
Děčín

Děčín - Hned dva dny otevřených dveří si v minulém týdnu pro návštěvníky připravila Nemocnice Děčín. Ve středu 18. dubna pozvala zájemce na rehabilitační oddělení, v pátek 20. dubna potom na otorinolaryngologické oddělení (ORL).

Na rehabilitačním oddělení se akce pro veřejnost konala poprvé. „Den otevřených dveří jsme uspořádali proto, že obyvatelé Děčína často nevědí, že v nemocnici je ambulantní i lůžková rehabilitace. Návštěvníci akce si mohli prohlédnout prostory ambulantní části, kde je vodoléčba, elektroléčba, cvičebny a léčba parafinem. Představili jsme i lůžkovou rehabilitaci, kde máme nové přístroje v rámci iktového centra a k vidění byla i tělocvična, kterou jsme na lůžkové části nově vybudovali,“ uvedla primářka rehabilitačního oddělení MUDr. Petra Straussová.

Návštěvníci dne otevřených dveří si tak mohli prohlédnout například Hubbardův tank, robotický přístroj pro vertikalizaci, mobilizaci a nácvik chůze, nově vybudovaný bezbariérový nadstandardní pokoj a mnoho dalšího. Nejvíce je zaujal robotický přístroj, který se využívá při léčbě horní končetiny – k návratu její síly, úchopu ruky, funkčnosti ruky. Nechyběla možnost vyzkoušet vířivky pro horní i dolní končetiny či se nechat odborně vyšetřit rehabilitační lékařkou prim. MUDr. Petrou Straussovou. K dispozici byla také fyzioterapeutka Andrea Mahnová, která zájemce zasvětila do tajů kineziotapingu.

2604orl1

Foto: Krajská zdravotní

V rámci této akce si prostory rehabilitace přišlo prohlédnout 63 zájemců, mezi nimi i zaměstnanci nemocnice jiných odborností a také z dalších rehabilitačních pracovišť. Páteční den otevřených dveří na ORL byl zaměřený na hlasovou tématiku a konal se při příležitosti Mezinárodního dne hlasu. I zde se dveře široké veřejnosti otevřely poprvé.

„K vyšetření klientů byly zapůjčeny videoendoskopické přístroje Xion a Olympus. Přístroj Olympus je vybaven NBI technikou úzkopásmového zobrazení. „Jedná se o videoendoskopickou metodu využívající osvětlení tkání filtrovaným světlem, při které se zvýrazňuje cévní kresba sliznice. Pathologická neovaskularisace je spojena s každým výskytem slizniční malignity,“ vysvětlil primář ORL oddělení MUDr. Pavel Csuhaj.

Klienti byli vyšetřeni a následně se dozvěděli informace o podstatě vyšetření, povaze nálezu a důležitosti prevence onemocnění oblasti hlasivek, ale i oblasti oro a hypofaryngu. „Vyšetřili jsme celkem 41 klientů z řad široké veřejnosti, ale i zdravotnického personálu. Byl zachycen jeden suspektní nález, který bude dále dovyšetřován,“ doplnil MUDr. Pavel Csuhaj s tím, že v budoucnu by se akce mohla opakovat, tentokrát se zaměřením na jiné oblasti v ORL oboru.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru