Jak bude vypadat nové náměstí E. Beneše ve Varnsdorfu? Podívejte se na projekt
Zdroj: www.varnsdorf.cz
Děčín

Varnsdorf - Současný stav náměstí ve Varnsdorfu není uspokojivý a prostranství středu města, které v historii představovalo architektonicky nejhodnotnější území ztratilo tento punc již v 70.letech minulého století.

Nešetrnými stavebními zásahy přišlo náměstí o významné budovy, které dotvářely celkovou uzavřenou podobu. Nárůstem dopravy a výstavbou přilehlého autobusového nádraží se toto centrum města stalo spíše komunikačním prostranstvím nežli hodnotným historickým středem. Vedení radnice již delší dobu tento handicap vnímá a nejinak je tomu u samotných obyvatel. Při setkávání s občany požadavek na rekonstrukci náměstí zaznívá ve značné míře.

2203namesti2

Zdroj: www.varnsdorf.cz

V měsíci březnu dojde konečně po kladném stanovisku k administraci poskytnuté dotace na Úpravy prostranství autobusového nádraží k zahájení stavebních prací. Tato těsně přilehlá část prostranství k vlastnímu náměstí dozná změn dle architektonického návrhu architektů V. Kauta a F. Jeřábka. Stavební práce dle projektové dokumentace zpracovanou projekční kanceláří NE2D s.r.o. bude provádět sdružení firem SaM a Gardenline. Doba stavebních prací bude činit zhruba jeden rok. Autobusové zastávky budou dočasně umístěné v ulici Boženy Němcové u budovy Střelnice.

2203namesti3

Zdroj: www.varnsdorf.cz

V návaznosti na výše uvedenou investiční akci pověřilo vedení města zpracováním architektonické studie na plochu vlastního náměstí městského architekta Borise Šonského. Předložená studie byla konzultována s dotčenými orgány státní správy, zejména dopravním inspektorátem Policie ČR ohledně řešení úprav křižovatky, dále členy Komise správy majetku a výstavby, správci inženýrských sítí a dalšími. Architekt Boris Šonský představil svou studii v několika variantních řešeních. Po vznesení připomínek či návrhů na zapracování změn představil architekt konečnou podobu studie náměstí, kterou vám nyní prezentujeme. Zadáním bylo upravení ploch náměstí, zachování tradiční žulové zádlažby, zpracovat dopravní řešení křižovatky a úpravu šíře páteřních komunikací, návrh vodního prvku v centrální části, návrh výsadby nové zeleně a umístění mobiliáře vše v souladu a návaznosti na novou architektonicky zpracovanou Úpravu prostranství autobusového nádraží a stávajících komunikačních napojení do ulic Legií a Národní.

2203namesti4

Zdroj: www.varnsdorf.cz

Vaše připomínky a názory k navrhované podobě náměstí ve Varnsdorfu můžete adresovat elektronicky na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo poštou na adresu nám. E. Beneše 470, 407 47 Varnsdorf a to do 30.4.2018. Veškeré připomínky, názory, dotazy, návrhy na doplnění laické i odborné veřejnosti budou předány zpracovateli, který po jejich vyhodnocení případně doplní či dopracuje po schválení ze strany zadavatele do finální podoby architektonické studie. V letošním roce by dále měly, dle rozhodnutí vedení města, nadále pokračovat práce na zpracování projektové dokumentace ke stavebnímu povolení a provedení stavby, tak, aby tato investiční akce mohla být v dalších letech zdárně realizována. Děkujeme za vaše názory a připomínky.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru