Nejvíce lidí umírá v únoru
Ilustrační foto: CC0
Děčín

ČR - Úmrtnostní poměry v Česku se zlepšují. I když počty zemřelých v jednotlivých letech kolísají, intenzita úmrtnosti klesá. Nejvíce lidí umírá v zimních měsících, zejména v souvislosti s nemocemi dýchacích cest.

Počet zemřelých se v letech 2006 až 2016 pohyboval mezi 104 441 a 111 173. V posledním roce sledovaného období zemřelo 54 880 mužů a 52 870 žen. „Tyto údaje ovlivňuje nejen intenzita úmrtnosti, ale i věková struktura populace. Mezi roky 2006 a 2016 vzrostl podíl obyvatel starších 65 let z 14,4 na 18,8 %. Vzhledem ke stárnutí populace se počet zemřelých střídavě zvyšoval, i když intenzita úmrtnosti klesala,“ popisuje Robert Šanda, ředitel odboru statistiky obyvatelstva.

Intenzita úmrtnosti poklesla ve sledovaném období skoro ve všech věkových kategoriích, a to u obou pohlaví. „Úmrtnost v populaci ve věku 50 až 89 let jsme analyzovali i z hlediska rodinného stavu. Ukázalo se, že v roce 2016 byla míra úmrtnosti nejvyšší u svobodných mužů. Naopak ženatí muži dosahovali nejnižší úrovně úmrtnosti. U žen byla situace obdobná. Ze statistik však kromě jiného vyplývá, že ovdovění v nižším věku následně může vést k horší úrovni úmrtnosti žen, než když ztratí manžela ve starším věku,“ uvádí Roman Kurkin z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Nejvíce obyvatel České republiky umírá v zimních měsících. Po očištění na stejný počet dní v měsíci zemřelo v posledních deseti letech v průměru nejvíce lidí v únoru – 9 690. Následoval leden s 9 438, březen s 9 305 a prosinec s 9 136 zemřelými.

„Vyšší počty zemřelých v zimních měsících obvykle souvisejí se zvýšeným výskytem onemocnění dýchacích cest a s chřipkovou epidemií. Například v prvních měsících roku 2014 chřipková epidemie nepropukla, a počet zemřelých tak byl velmi nízký. Chřipka přišla až na začátku roku 2015 a vedla k nejvyššímu počtu úmrtí za první tři měsíce roku ve sledovaném období,“ shrnuje místopředseda ČSÚ Marek Rojíček s tím, že nejméně lidí umírá v měsících srpen, září a červen.

Nejčetnějšími příčinami úmrtí byly v roce 2016 u mužů i u žen nemoci oběhové soustavy, novotvary a s odstupem nemoci dýchací soustavy. Intenzita úmrtnosti klesala ve zkoumaném období u všech zmíněných příčin smrti v případě obou pohlaví.

Nejčastějším místem úmrtí byla zdravotnická zařízení lůžkové péče. Doma skonalo v posledním sledovaném roce 20,9 % všech zemřelých.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru