Koncem října startuje další vlna kotlíkových dotací. Žádost půjde podat pouze elektronicky
Zdroj: www.kr-ustecky.cz
Děčín

Ústecký kraj - V úterý 31. října startuje další vlna kotlíkových dotací. Ústecký kraj v ní rozdělí 156 milionů korun. Detaily výzvy na výměny kotlů v domácnostech představil hejtman Ústeckého kraje spolu s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a náměstkem hejtmana Stanislavem Rybákem.

Novinkou je hlavně možnost výhradně elektronického podání žádosti přes internet, kde si mohou žadatelé předvyplnit potřebné dokumenty již v těchto dnech. Celkově by v našem kraji mělo být vyměněno 1 683 kotlů. Na nový zdroj tepla může domácnost získat až 127 500 Kč. Hlavní novinkou pro kotlíkové dotace je zjednodušené podání žádosti a to z pohodlí domova přes internet. „Zvolili jsme tento způsob, aby již žadatelé nemuseli stát hodiny před úřadem a čekat až se otevře podatelna, aby žádost odevzdali mezi prvními. Takhle si mohou vše už nyní předvyplnit a 31. října elektronicky odeslat. Věřím, že i tentokrát bude o dotace velký zájem. Ústecký kraj byl teprve druhým krajem, který se před lety do vyhlášení kotlíkových dotací zapojil. Lidé z Ústeckého kraje mohou nyní žádat již popáté,“ přiblížil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Po elektronickém odeslání kompletní žádosti přijde žadateli potvrzení, do 24 hodin pak i pořadové číslo žádosti, později pak i potvrzená žádost, kterou je nutné vytisknout podepsat a v listinné podobě vše do 10 pracovních dnů doručit na podatelnu krajského úřadu. Příjem žádostí tedy startuje 31. října v 10:00 hodin a bude možné je podávat až do konce ledna 2018. V případě, že budou do této doby vyčerpány finanční prostředky, bude příjem žádostí ukončen dříve. Další novinkou je také, že nebude podpořena výměna za nový kotel výhradně na uhlí.

„Celkem 9 miliard korun z tzv. kotlíkových dotací, které jsme pro české domácnosti vyjednali v Evropské komisi, pomůže k výraznému zlepšení kvality ovzduší také v Ústeckém kraji. Právě staré kotle na tuhá paliva se výrazně podílejí na znečištění našeho ovzduší. Nové ekologické zdroje, na které dáváme peníze právě z kotlíkových dotací, znamenají nejenom mnohonásobné snížení emisí prachu a rakovinotvorného benzoapyrenu, ale uspoří navíc také peněženky všech, kteří v programu uspějí. Provoz nových ekologických kotlů je totiž daleko úspornější. Doposud bylo vyměněno více než 21 tisíc starých kotlů v první vlně kotlíkových dotací, dalších 7 tisíc výměn je ještě v realizaci. Ve druhé vlně přibude dalších minimálně 35 tisíc výměn. Na ně máme tentokrát připraveno 3,4 miliardy korun,“ uvedl při tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec.

Jde již o pátou výzvu vyhlášenou Ústeckým krajem. V minulých letech šlo na výměnu kotlů více než 200 milionů korun. „Žadatelé nejčastěji volí kombinovaný kotel, tedy na uhlí i biomasu. Velký zájem je také o tepelné čerpadlo. To jsou údaje z posledních výzev, které již máme za sebou. Pravidelně jsou také prováděny kontroly. V rámci jedné kontroly bohužel řešíme i jedno trestní oznámení. Bylo podáno na společnost, která zprostředkovávala právě čerpání dotací na nové kotle,“ uvedl náměstek hejtmana Stanislav Rybák.

V aktuální výzvě není již vyžadováno provádění mikroenergetických opatření a ani dokládání Průkazů energetické náročnosti budov (PENB). A bude možná pouze výměna stávajících kotlů na tuhá paliva výhradně 1. a 2 emisní třídy​. V rámci poslední vyhlášené výzvy letos na jaře bylo za pouhých 52 hodin vyčerpáno celkem 21 milionů korun. V této výzvě bylo možné žádat o dotace na výměnu zastaralých zdrojů tepla s ručním přikládáním v rodinných domech za kotle umožňující spalovat pouze biomasu nebo na instalaci tepelného čerpadla.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru