Děčín - Téměř stovka adoptivních rodičů a přátel zoo přijala v sobotu 9. září pozvání na kulturní odpoledne v děčínské zoologické zahradě. Den adoptivních rodičů pořádá zoo každoročně jako poděkování mecenášům za finanční podporu chovaných zvířat.

„Příchozí čekala společná procházka po areálu zoo s ředitelkou Kateřinou Majerovou, při které si společně povídali nejen o novinkách, ale také plánech zoo do budoucna. Zpestřením procházky bylo komentované krmení několika zvířat. Nechyběla tradiční zastávka u medvědů grizzly, při které měl jeden z adoptivních rodičů možnost si zahrát na ošetřovatele a připravenou potravu medvědům házet přímo do výběhu. Zajímavou podívanou ale nabídlo také krmení prasat visajanských, dovádivých vyder říčních nebo nejstarší obyvatelky zoo mangabejky černé jménem Bábinka, která obývá jednu z expozic pavilonu opic. Ten čekají v dohledné době velké změny. Chystá se totiž rekonstrukce venkovních expozic, kdy ošklivé staré mříže nahradí tzv. síťované šapito ve stylu moderních zoologických zahrad,“ popsala mluvčí zoo Alena Houšková. Závěr akce patřil tradičnímu posezení s hudbou a občerstvením.

Adopce zvířat má v děčínské zoologické zahradě již dlouholetou tradici. Možnost virtuálně si osvojit vybrané zvíře a přispět tak na jeho chov, je v Zoo Děčín možné již sedmadvacet let. Za poslední rok se podařilo uzavřít více než 120 zvířecích adopcí. Nejčastěji adoptovaným zvířetem byl medvěd grizzly, opička kotul veverkovitý, opeřenci kvakoš noční, papoušek vlnkovaný nebo puštík obecný, ale také mravenečník velký a tapír jihoamerický. Některá zvířata mají více adoptivních rodičů a někteří adoptivní rodiče mají adoptováno více zvířat. V adopci je přibližně 65 druhů zvířat. „Další 80 druhů je ale bohužel bez adoptivního rodiče. Svého mecenáše tak například nemají krásná zvířata jako lemur červený vari, zebu zakrslý, takin indický, koza šrouborohá nebo vlk hřivnatý. Pokud by někdo chtěl podpořit chov některého z našich zvířat, na webových stránkách zoo lze nahlédnout do seznamu a lehce zjistit, která jsou ještě volná. Adopce zvířete se dá pořídit už za 600 korun za rok a lze ji věnovat i jako dárek,“ vysvětlila mluvčí zoo.

Pro zoo je tato forma podpory velmi významnou pomocí. O začátku letošního roku se podařilo díky adopcím získat částku cca 130 tisíc korun. Za celý rok loňský rok 2016 pak částka dělala téměř čtvrt milionu korun. Vybrané peníze využívá zoo především na úhradu nákladů na krmení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru