Návštěvníci si mohli v Masarykově nemocnici vyzkoušet práci robotického systému
Foto: Krajská zdravotní
Děčín

Ústí nad Labem - Vyzkoušet si práci chirurga s robotickou asistencí měla možnost odborná i laická veřejnost ve dnech 7. a 8. června 2017 v atriu pavilonu A Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Klinika urologie a robotické chirurgie Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně připravila v rámci tzv. Pacientských dnů prezentaci da Vinci Xi chirurgického systému.

Kromě možnosti prohlídky technologie a vlastního vyzkoušení systému a trenažéru mohli návštěvníci vidět na obrazovce i operace s využitím robota. "Jsem rád, že se po čase opět prezentuje robotický systém da Vinci Xi. Krajská zdravotní byla první v České republice, která tento nejnovější typ vlastnila. Výhodou je, že systém je dvou konzolový a umožňuje školit nové robotické chirurgy. Díky tomu má Krajská zdravotní nové školicí centrum pro operatéry ze střední a východní Evropy," uvedl v úvodu místopředseda představenstva Krajské zdravotní, a. s., Mgr. Radek Scherfer.

"Robotická chirurgie při ústecké Masarykově nemocnici oslaví v září letošního roku deváté výročí v Krajské zdravotní. Nutno říci, že Školicí centrum má jako jediné v České republice dva školitele, kterými je přednosta kliniky Jan Schraml z ústecké Masarykovy nemocnice a druhým je chirurg Jan Rejholec, primář chirurgie v děčínské nemocnici. Na robotickém systému da Vinci Xi operují lékaři z ústecké nemocnice, ale i z dalších nemocnic Krajské zdravotní," uvedl generální ředitel Krajské zdravotní, a. s., Ing. Petr Fiala.

1506kz2

Foto: Krajská zdravotní

MUDr. Josef Liehne, ředitel zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., dodal: "Velice mě těší, že na robotickém systému na naší klinice se naučili operovat a operují i čelní urologové v rámci České republiky, kterými jsou profesor Marek Babjuk a docent Ladislav Jarolím, což odpovídá i klientele ústeckého robotického centra."

"Dnes je pro Krajskou zdravotní velmi historický okamžik. V minulosti jsme v ústecké Masarykově nemocnici zažili dva robotické systémy se dvěma konzolemi. V tyto dny máme na půdě Krajské zdravotní sice dočasně, ale opět dva robotické systémy, a poprvé čtyři ovládací konzole. Navíc se mohou návštěvníci akce seznámit s novinkou v robotické chirurgii, kterou je stapler, jež umožňuje lépe provádět robotickou operaci střeva. Další novinkou je singl port na robotický systém, který v současné době Krajská zdravotní nevlastní, ale v jednání je jeho zavedení. Výhodou pro pacienta je, že dnes, když provádíme robotické operace, tak má pacient v břišní dutině pět otvorů, díky singl portu se dají některé výkony odoperovat pouze jediným otvorem. Pacientovi to přináší při výkonu maximální šetrnost," vysvětlil MUDr. Jan Schraml, Ph.D., přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnici v Ústí nad Labem, o. z.

Centrum robotické chirurgie (CRCH) při Klinice urologie a robotické chirurgie Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnici v Ústí nad Labem, o. z., zahájilo svou činnost dne 19. 8. 2008 první roboticky asistovanou operací, jíž byla resekce tumoru ledviny. Centrum má své školicí centrum, které připravuje pro nově vzniklá robotická pracoviště lékaře ze střední a východní Evropy. Od roku 2009 do roku 2015 byly operatérům k dispozici dva robotické systémy da Vinci. V květnu 2015 je nahradil nejmodernější dvoukonzolový robot série da Vinci čtvrté generace s typovým označením Xi, první v České republice, ale také ve střední Evropě. Právě s tímto chirurgickým systémem se mohla během dvou dní odborná i laická veřejnost seznámit v atriu pavilonu A.

Od roku 2008 do 7. června 2017 mělo CRCH za sebou 2449 výkonů s asistencí robotického systému da Vinci. Drtivá většina z nich představovala odstranění karcinomu prostaty. Dalšími indikacemi, při kterých se používá robotický systém da Vinci, jsou kromě radikální prostatektomie nádorová onemocnění ledvin, anatomické anomálie močových cest a radikální cystektomie - operace močového měchýře pro pokročilý nádor. V rámci chirurgie se na robotu provádějí operace konečníku pro karcinom, tedy nízká resekce konečníku se zachováním funkce svěračů. Tým ORL pod vedením primáře MUDr. Karla Slámy provádí operace kořene jazyka. Při radikálních hysterektomiích, tedy operacích dělohy pro nádor, robota používají gynekologové.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru