Chystá se druhý ročník Most Pride. Na internetu čelí organizátoři výsměchu, na ulici cítí podporu
Problematiku queer společnosti vnímají bez obtíží hlavně mladí lidé. Foto: Most Pride z. s.
Co se chystá

Most – V sobotu se prostor před mosteckým Priorem rozzáří všemi barvami. Chystá se druhý ročník Most Pride. Organizátoři lákají na pestrý a atraktivní program a diskuze se zajímavými osobnostmi.


Pozvánku sdíleli organizátoři také na sociálních sítích. Po určité době musela být diskuze uzamčena, protože většina komentářů byla negativní, případně přímo útočná. „Hejty, které nám chodí na sociálních sítích, jsou často od lidí z celé republiky. Když s lidmi mluvíme o akci osobně, nenávisti se nám většinou nedostává, spíše naopak. Otevření jsou v tomto ohledu mladí lidé. Náš spolek v rámci své činnosti chodí i přednášet na základní a střední školy a studentstvo s námi otevřeně diskutuje a dostává se nám od nich podpory,“ reagoval na dotaz, jak vnímají pořadatelé takovou obrovskou nevoli na sociálních sítích na Mostecku, místopředseda Most Pride z. s. Adam Malý.

Už při prvním ročníku si pořadatelé pochvalovali přátelskou atmosféru panující v místě festivalu. Očekávají ji i letos. Most Pride má být bezpečným místem pro LGBTQ+ osoby z regionu a má posilovat myšlenku vzájemného respektu mezi lidmi.
Loni akci vůbec nepřálo počasí, přes prudký liják se na ni dostavilo více než 400 lidí. „Letos jsme chtěli uspořádat akci na 1. náměstí, ale neuspěli jsme se žádostí o zábor. Proto jsme zvolili soukromý prostor. Před Priorem bude hlavní pódium, uvnitř Prioru se poté nachází komorní pódium a chill zóna, kde si bude moci návštěvnictvo odpočinout,“ podotýká Adam Malý.

 

most pride 2022 smějící se lidé

 

Předsudky společnosti organizátoři vnímají, ale právě pořádáním takovéto akce chtějí na problematiku upozornit. „Už po oznámení prvního ročníku se nám dostalo ohromné podpory od Mostečanek a Mostečanů, kterým hodně chybělo bezpečné místo, kde by se mohli queer lidé setkávat. Tato podpora nás hodně hnala kupředu. Často měli lidé nějaké představy o akci podobného typu, které se nezakládaly na realitě, ale po akci samotné jsme zaznamenali spoustu pozitivních ohlasů. Lidé nám psali, že to bylo poučné, a byli překvapeni, jak přátelská atmosféra po celou dobu akce panovala,“ podotkl místopředseda spolku.

 

Most pride 2022

Besedy s veřejností jsou součástí programu. „Široká veřejnost má možnost se dozvědět více o životě queer lidí i o specifických překážkách, se kterými se setkávají. A právě to je hlavním poselstvím našeho festivalu – chceme lidi spojovat a vytvářet pro ně prostor, kde se všichni bez rozdílu mohou cítit dobře a bezpečně,“ vysvětluje předsedkyně spolku Karolína Nodesová. Aktuálně tomu tak není, i když šikaně čelí queer společnost především v kyberprostoru. Proto se jedna z přednášek zaměří na toto téma.

Besedovat budou například Mostečan Milda Šlehofer a Ladislav Jackson, který v současnosti vede Společnost pro queer paměť. Milda Šlehofer byl v 90. letech gay aktivistou v Mostě, působil také jako konzultant Linky duševní tísně a první ředitel K-Centra Most. Podílel se mimo jiné na prosazení registrovaného partnerství. Poté ukončil životní dráhu veřejného aktivisty, aby přenechal místo nové generaci LGBTQ+. Spolupracoval na prvních duhových pochodech v Karlových Varech v letech 1998-2001 v rámci Duhového festivalu Karlovy Vary, takže vřele uvítal loňský vznik Most Pride.

Ladislav Jackson je historik umění a od roku 2023 vede Společnost pro queer paměť. Přednáší na VUT v Brně, vede kurz queer studií a kritické rasové teorie v umění, designu a architektuře. Je spoluautorem knih Homosexualita v dějinách české kultury a Teplá Praha. V roce 2019 byl hlavním organizátorem konference Teplé dějiny v českých zemích, v letošním roce editorsky připravuje knihu Obrazy jiné touhy: Queer vizualita v českých zemích. V roce 2018 připravil pro Společnost pro queer paměť výstavu Teplo domova: Queer domesticita v moderní Praze, ve stejném roce se stejným tématem vystoupil i na mezinárodní konferenci Society of Architectural Historians v americkém St. Paul.

Program má samozřejmě i svou kulturní část: koncerty či básnické čtení. Podívat se na něj můžete ZDE. Jako každý správný Pride začíná akce duhovým průvodem. Účastníci se začnou shromažďovat před polednem u Prioru. První koncert začíná v půl druhé. Na programu je také vystoupení drag queen. Toto téma se nedávno velmi přetřásalo v médiích poté, co o soukromé zálibě svého bývalého protějšku Ondry Brzobohatého informovala Taťána Kuchařová. Společnost se nicméně tehdy postavila spíše na zpěvákovu stranu.

Most pride 2022 zpěv

Celá akce oficiálně končí v osm hodin večer. „Letos očekáváme účast o něco větší než na prvním a doufáme, že nám bude přát počasí. Budeme ale rádi za jakékoliv číslo, hlavní pro nás je, že si to návštěvníci užijí!“ uzavírá Adam Malý.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru