Sokolové letos slaví 160 let a v Děčíně si připomněli 190. výročí narození rodáka Miroslava Tyrše
Zdroj: www.kr-ustecky.cz
Zajímavosti

Děčín - V sobotu 17. září 2022 uplynulo 190 let od narození jednoho ze zakladatelů Sokola Dr. Miroslava Tyrše. Sokol v letošním roce slaví rovněž kulaté jubileum 160 let od svého založení, proto od pátku do neděle ožil Děčín sokolskými oslavami. Při pietním aktu u sochy významného děčínského rodáka se mu poklonil za Ústecký kraj krajský radní Tomáš Rieger.

„Uplynulo již 190 let od narození tohoto vskutku výjimečného člověka s citem pro zdravý životní styl a pěstování pocitu národní hrdosti a vlastenectví,“ pronesl při své zdravici krajský radní Tomáš Rieger a poblahopřál Sokolu k oběma významným jubileím.

Závody pro děti, ukázka pódiových skladeb, hudební koncert, ale také Tyršova či Strašidelná stezka odvahy. To vše čekalo návštěvníky zámeckých zahrad a Smetanova nábřeží v rámci sobotního programu. Pobočka České pošty připravila příležitostné razítko k Tyršově Děčínu a sobotní večer ožil reprezentačním plesem na děčínském zámku.

Součástí třídenního programu je také tradiční pietní akt u Tyršovy sochy v severních zámeckých zahradách, kam se svému zakladateli přišlo poklonit přes sto jeho následovníků. Květinu k pomníku položil také krajský radní Tomáš Rieger a děčínský primátor Jiří Anděl.

„To, že právě město Děčín je rodištěm významné osobnosti české historie Dr. Miroslava Tyrše, spoluzakladatele Sokola, patří mezi nejvýznamnější prvenství našeho města,“ zdůraznil v úvodu piety primátor statutárního města Děčín Jiří Anděl.

Program oslav vyvrcholil v neděli Tyršovým průvodem a slavnostním odhalením Tyršovy lavičky v severní části zámeckého parku. Sportovní odpoledne na Mariánské louce s prezentací zájmových organizací pro děti a mládež zakončil na tradičním místě u rogala hudební koncert.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru