Regionální zpravodajství ze severu Čech vydává zprávy i pro Ukrajince. Nově vysílá také na Telegramu
Poskytujeme bezplatné zpravodajství pro uprchlíky z Ukrajiny. Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj – Jen v prvních čtyřech měsících války na Ukrajině přišlo do Ústeckého kraje kolem dvaceti tisíc uprchlíků z této země. Jde o data z místního asistenčního centra a číslo nezahrnuje lidi, kteří se registrovali v jiné části země a na severozápad Česka přijeli posléze. Zejména pro ně v tu dobu e-deniky.cz začaly vydávat zprávy také v ukrajinském jazyce. Nyní regionální zpravodajství spouští také kanál v aplikaci Telegram.

„Do Česka přijely stovky tisíc lidí, kteří prchají před Ruskem vyvolanou agresí. Desítky tisíc jich v Česku zůstávají a tisíce také v Ústeckém kraji, kde máme hlavní působiště. I pro ně vydáváme zprávy v jejich rodném jazyce, aby byli informováni o místním dění,“ říká zakladatel rodiny regionálních webů e-deniky.cz Oldřich Hájek. V pátek 16. září spustily e-deniky.cz zpravodajský kanál také v chatovací aplikaci Telegram, která je na východ od nás poměrně populární, a to i díky absenci cenzury obsahu.

Zprávy v Ukrajinštině zprostředkovává rodilá mluvčí pocházející z Charkovské oblasti, která momentálně žije rovněž v Ústeckém kraji. „Ukrajinská verze článku je překladem českého textu, který vydáváme. Vybíráme články, které mohou být pro Ukrajince v Ústeckém kraji pokud možno užitečné,“ dodává Oldřich Hájek.



On-line regionální zpravodajství na severozápadě Česka začalo fungovat před devíti lety, tehdy s prvním a dodnes nejsledovanějším webem e-mostecko.cz. Postupně se rozšířilo do každého okresu Ústeckého kraje, do Karlovarského kraje a vloni přibyly nové weby e-kladensko.cz ve Středočeském kraji a e-pardubicko.cz v Pardubickém kraji. Přístup na zpravodajské stránky je bezplatný a neomezený u všech vydaných článků.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru