Zájem cyklovýletníků o vlaky je skoro jako před covidem. České dráhy jim nabízí 6 800 spojů s rozšířenou kapacitou
Foto: ČD
Zajímavosti

ČR - Přeprava výletníků s koly dosáhla téměř na úroveň roku 2019 před pandemií covid-19. Pomáhá tomu zrušení covidových opatření, příznivé počasí a velká nabídka spojů s přepravou jízdních kol včetně několika speciálních cyklovlaků. Stabilní zůstává i cena za přepravu kol ve vlacích Českých drah.

„Zrušení všech covidových omezení v přepravě a ideální počasí pro cyklovýlety se projevil v dubnu a v první polovině května v přepravě cestujících s jízdními koly. Jejich počet dosáhl téměř na předcovidové počty. Rozdíl je pár procent a o víkendech znovu přepravujeme několik tisíc cyklovýletníků,“ říká Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu a doplňuje: „Jízdní kola přepravujeme skoro ve všech našich vlacích a v 6 800 spojích jsou vozy, ve kterých je více místa pro uložení kol. Některé spoje tak mohou přepravit až několik desítek cyklistů. Vypravujeme také speciální cyklovlaky a nebo s námi mohou cykloturisté zamířit do zahraničí na některou z populárních dálkových cyklotras.“

JAK CESTOVAT PO ČESKU

Nejčastěji lze kolo přepravit jako spoluzavazadlo. V takovém případě nakládá kolo, dohled nad ním má po celou cestu a také vykládku zajišťuje sám cestující. Cena za takovou přepravu je od 30 Kč do 50 kilometrů po 75 Kč na vzdálenost více jak 351 kilometrů. Pro celodenní putování a opakované využití vlaku během dne lze koupit také celodenní doklad za 99 Kč. Vlaky s větší kapacitou míst pro kola jsou v takovém případě v jízdním řádu označeny symbolem kolo. V dálkových spojích je pak obvykle možná nebo povinná rezervace místa.

Ve 453 spojích funguje také úschova během přepravy. V těchto vlacích je přeprava kola zajištěna ve speciálním voze v uzamčeném služebním oddíle. Kapacita úschoven je obvykle až několik desítek jízdních kol. Při nakládce a vykládce v takovém případě asistuje vlakový doprovod Českých drah. Za přepravu kola v tomto případě se platí stejně jako u spoluzavazadla a úschovné je zdarma.

V některých oblastech lze využívat i zvýhodněné podmínky pro cestování s jízdním kolem v rámci integrovaných dopravních systémů a regionálních nabídek například v příhraničí. Jde kupříkladu o cestování s kolem na území Prahy nebo s jízdenkami EgroNet, EURO-NISA-TICKET atp.

S KOLEM VE VLAKU TAKÉ DO ZAHRANIČÍ

Kolo lze ve vlaku přepravovat také do zahraničí. Vlaky Českých drah sledují řadu populárních evropských cyklotras, např. Dunajskou, Labskou, Greenway Praha – Wien nebo cyklotrasu Mnichov – Praha. České dráhy odbavují jízdní kola přímými doklady do Německa, Rakouska, Maďarska, Nizozemska, Dánska, Lucemburska, Švýcarska, Polska, Slovenska, Chorvatska, Slovinska a Belgie. Dovozné bez ohledu na vzdálenost je 10 eur, na Slovensko pak 3 eura. U dálkových vlaků je obvyklá také povinná rezervace místa pro přepravu jízdního kola. České dráhy přepravují kola ve vlacích na většině mezinárodních linek, například do Berlína a Hamburku, Krakova a Varšavy, Žiliny, Budapešti, Vídně a Grazu, Lince nebo do Mnichova.

SPECIÁLNÍ CYKLOVLAKY MÍŘI DO ATRAKTIVNÍCH CYKLORÁJŮ

České dráhy ve spolupráci s objednateli veřejné dopravy vypravují v cyklistické sezóně také speciální cyklovlaky. Ty jezdí podél atraktivních cyklostezek nebo míří z velkých měst do cyklistických rájů. Mezi speciální cyklovlaky patří například spoje „Cyklo Ohře“ mezi Chebem a Karlovými Vary, „Cyklo Brdy“ z Prahy do Příbrami, Březnice a Blatné, „Český ráj“ z Prahy do Jičína a Turnova, „Expres Pálava – Podyjí“ z Brna do Šatova a další. Jedinečný zážitek pro rodiny s dětmi nabízí „Cyklohráček“ z Prahy do Slaného. Vlak nabízí jak speciální vagóny pro přepravu jízdních kol, tak vagóny vybavené stolními hrami nebo upravená jako dětské hřiště. Podmínky přepravy kol v těchto speciálních cykloturistických vlacích jsou stejné jako v běžných spojích.

PŮJČTE SI KOLO NEBO KOLOBĚŽKU NA NÁDRAŽÍ

Na zhruba 70 železničních stanicích Českých drah v různých koutech Čech, Moravy a Slezska si lze půjčit jízdní kolo. V řadě půjčoven jsou k dispozici také stále více populární e-bike a koloběžky. Kola jsou kvalitně servisovaná a s kolem si lze vypůjčit také základní vybavení, především helmy. Využití cyklopůjčoven Českých drah má řadu výhod. Na cestu nemusíte převážet vlastní kolo. Kola lze ve většině případů vracet i v jiném místě, než jste si je půjčili a jejich přeprava na vybraných tratích v okolí půjčovny bývá bezplatná. Každoročně si kola v půjčovnách Českých drah půjčí tisíce zákazníků.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru