Pokuty za parkování a MHD jsou nejčastějším důvodem exekucí. Dlužníci si přitom pouze nepřevezmou včas poštu
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - Počet exekucí v Česku v současné chvíli postihuje přibližně 698 tisíc obyvatel, často ovšem začínají tyto problémy zcela nevinně – dlužník zapomene uhradit pokutu za černou jízdu v MHD nebo dopravní přestupek, a tím začínají problémy. Samozřejmě přijde před zaháje-ním exekuce z úřadů upomínka s výzvou k zaplacení, pokud si ale poštu nepřevezmete, v České republice funguje systém doručení fikcí, kdy se pošta automaticky považuje za do-ručenou, přestože jste ji fyzicky nevyzvedli. Takto se každým rokem dostávají do exekucí tisíce lidí, kterým potom narůstají dluhy o další náklady.

Nepřevzít poštu je možné z různých důvodů, stačí mít jenom špatně označenou schránku. Nejhorší jsou potom případy stěhování, změny jména nebo adresa odlišná od místa trvalého pobytu. K nedorozumění může dojít snadno, ale vždy je dobré mít své záležitosti pod kontrolou, abyste se později nedostali kvůli doručování fikcí do problémů. Nevyzvednutí poštovních psaní a nereagování na výzvy se vám totiž může vymstít. V České republice funguje systém fikce doručení, kdy je zásilka považována za doručenou - tím se potom dostává do exekucí mnoho lidí jenom kvůli banálním záležitostem jako jsou nezaplacené pokuty nebo dluh za komunální odpad.

Počet exekucí se snížil, ale přibývá roste počet řízení

V České republice loni oproti předloňsku ubylo lidí v exekuci, exekučních řízení bylo ale o něco víc. Exekuci mělo minulý rok 698 000 lidí, tedy o 21 500 méně než v roce 2020. Exekucí naopak mírně přibylo, celkem se vedlo 4,43 milionu řízení. Průměrnému dlužníkovi bylo 45,8 roku a měl přes šest exekucí. Průměrná vymáhaná suma činila 483 000 korun, proti předloňsku se tak zvedla téměř o 53 000 korun. Exekucí bylo zatíženo loni 1 574 dětí, předloni 2 283. Celkem 66 144 dlužníků s exekučním řízením bylo víc než 65 let. V roce 2020 mělo exekuci 67.264 seniorek a seniorů. Loni exekutoři začali řešit 4 200 případů kvůli neplacení výživného, z nich 3 800 se týkalo alimentů na děti. Zabavili 1300 řidičských průkazů. Nejvíc zadlužených s exekucí na počet obyvatel je podle údajů Exekutorské komory v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji. Naopak nejmenší je podíl na Vysočině a ve Zlínském a Pardubickém kraji.

Datová schránka pomáhá předejít problémům s úřady

Řešení jak se ochránit před exekucí je přitom jednoduché. Stačí mít pod kontrolou svou poštu, aby případné varování před zahájením řízení bylo možné řešit dohodou s věřitelem. Většinou je totiž pro obě strany lepší předcházet radikálnímu řešení, které není výhodné pro nikoho. Když dluh začne růst o úroky a odměnu exekutora, většinou se částka šplhá na mnohonásobek původní pohledávky. Ideální je zřízení osobní datové schránky, která vám pomůže mít komunikaci s úřady i dalšími institucemi pod kontrolou. „Od 1. ledna 2022 mají majitelé datových schránek právo komunikovat s právnickými osobami jako jsou banky, pojišťovny, telefonní operátoři prostřednictvím datové schránky. Nicméně komunikace s úřady takto funguje dlouhodobě, a proto jde o ideální způsob, jak se vyhnout exekuci v důsledku drobných dluhů, jako jsou například poplatky za komunální odpad,“ říká Roman Vrba, ředitel odboru eGovernmentu. V současnosti je počet zřízených schránek 1,555 milionu, zásadní je přitom nárůst počtu občanů, kteří si datovky zřizují dobrovolně. Vzhledem k tomu, jak rychle se rozvíjí nabídka služeb, které lze přes datovku vyřídit, už nyní je jasné, že počet uživatelů datových schránek bude dále růst.

Jak si pořídit datovou schránku?

Datovou schránku si může založit fyzická nebo podnikající fyzická osoba zdarma na kontaktních místech veřejné správy Czech POINT jako je například pošta nebo městský úřad. Stačí vám občanský průkaz a 5 minut času a rázem budete mít svou datovku k dispozici. Další možností je, že pokud vlastníte eObčanku, kartu STARCOS s identifikačním certifikátem, aktivovaný uživatelský účet NIA ID nebo aktivovaný mobilní klíč eGovernmentu, mojeID nebo vaše banka poskytuje služby bankovní identity na portálu Identita občana, můžete si datovou schránku založit přímo v Portálu občana nebo v klientském portálu datových schránek. Tato možnost je plně dálková, nemusíte nikam chodit!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru