Začala nejztrátovější olympiáda dějin. Jen neúčast diváků připraví Japonsko o 15 miliard korun!
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR/Tokio - Začala nejztrátovější olympiáda dějin, alespoň tedy z hlediska výnosu z divácké účasti. První ránu zasadilo tokijským olympijským hrám už jejich přeložení z loňska na letošek, učiněné v rámci boje s šířením nákazy covid-19.

Letos v březnu pak ztrátu prohloubilo rozhodnutí pořadatelů zapovědět účast zahraničním divákům. „Původně se předpokládalo, že do země zavítá přibližně milion zahraničních návštěvníků, aby mohli shlédnout sportovní výkony olympioniků a nasát jedinečnou atmosféru sportovního svátku. Počítalo se s tím, že během své návštěvy každý z hostí utratí v přepočtu průměrně necelých 7700 korun – jen za ubytování, jídlo, pití a dopravu. Takže rozhodnutí nepozvat zahraniční diváky připravilo japonskou ekonomiku o 7,7 miliardy korun,“ zhodnotil situaci ekonom Lukáš Kovanda.

Pozdější rozhodnutí neumožnit návštěvu sportovišť ani japonským divákům pak ekonomiku ochudilo, podle ekonomů, asi o 2,9 miliardy korun, protože domácí návštěvníci za ubytování či nákupy neutrácejí zdaleka tolik jako ti zahraniční. „Statisticky pak platí, že například konzumace jídlo zahraničního návštěvníka v Tokiu navyšuje hrubý domácí produkt Japonska, neboť se příslušný výdaj počítá jako export z Japonska (do cizincova žaludku). Pokud však konzumuje Japonec v restauraci namísto svého domova, z hlediska dopadu na HDP se už nic moc nemění. Spotřeba jako spotřeba. HDP se počítá jako součet právě spotřeby, (čistých) exportů, investic a vládních výdajů,” vysvětlil Lukáš Kovanda.

Rozhodnutí neumožnit účast tedy ani japonským divákům připravilo japonskou ekonomiku nejen o zmíněné 2,9 miliardy korun, ale také o podstatnou část ze 4,6 miliardy korun, tedy souhrnné ceny nevyužitých, vrácených vstupenek. Jenom neúčast přímých diváků, japonských i zahraničních, tak připravila japonskou ekonomiku dohromady o 15,2 miliardy korun.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru