Kalich odhalil poselství skryté v makovici, ukrývalo se tu stovky let
Foto: Karel Pech, Filip Klieštík
Zajímavosti

Litoměřice - V pátek po poledni tým odborníků vystoupal na věž Kalich v Litoměřicích, kde z její nejvyšší části odinstaloval tzv. makovici skrývající poselství z 18. a 19. století. Stalo se tak díky rekonstrukci střešní krytiny věže, kolem které je v současné době postavené lešení.

„V makovici bývají zápisy z významných oprav či úprav samotného domu, zejména pokud se to týká střechy. Písemnosti, které jsme nalezli, byly datované k roku 1878, což nám dobře koresponduje s opravou věžičky, respektive jejím podezděním,“ uvedl doktor Kamil Podroužek z katedry historie Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

1005poselstvikz2

Foto: Karel Pech, Filip Klieštík

Listina z 22. října 1878 obsahuje ceník, kde je uvedena informace, kdo opravu prováděl, běžné ceny a je psaná kurentem. „Velmi často se v 19. století sepisoval seznam řemeslníků, který obsahoval datum narození, jejich působiště a další informace,“ dodal Kamil Podroužek.

Další objevená listina z roku 1818 je psaná česky, což historici považují za velmi zajímavé. Obsahuje například citaci: „Přijde doba, kdy i ten Kalich budete trpěti“.

1005poselstvikz3

Foto: Karel Pech, Filip Klieštík

Nejstarší objevený zápis psaný německy je pravděpodobně již z 18. století. Kalich odhalil také dobové mince z roku 1878, a to groše a krejcary. Aktuálně jsou objevené listiny a mince předány Státnímu oblastnímu archivu v Litoměřicích. Ty prozkoumají odborníci, kteří je konzervují, naskenují a jejich kopie budou následně pravděpodobně vystaveny v chystané expozici na půdě Kalicha.

Revitalizace Kalicha probíhá již od minulého roku. Z vnitřních prostor, kde řemeslníci opravovali krovy, se přesunuli ven k opravě střešní krytiny. Dokončení revitalizace je plánováno na závěr tohoto roku.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru