Koronavirus: Čtyři způsoby léčby covid-19, které by mohly pomoci českým pacientům
Lék remdesivir. Ilustrační foto: EU Medicines Agency
Zajímavosti

ČR - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch informovali o aktuálním stavu výzkumu léčivých látek nebo léčivých přípravků, které nyní procházejí hodnocením účinnosti a bezpečnosti na léčbu nemoci covid-19.

V popředí zájmu jsou nyní zejména čtyři možnosti léčby. Americký lék Remdesivir byl vyzkoušen již u prvního pacienta s velmi závažným průběhem. Jeho stav se zlepšil, ale lékaři uvádějí, že tento trend byl již před podáním Remdesiviru. Dalším z přípravků je lék Faviripavir, který bude v Česku brzy k dispozici. „Poprvé bude aplikován ve VFN v Praze, kde pomůže pacientům se středně závažným průběhem. Jsme jednou z mála zemí, kterým se podařilo navázat spolupráci s Japonskem, kde se lék vyrábí. Stále ale musíme myslet na to, že jde o experimentální lék, původně určený pro léčbu jiných onemocnění. Budeme věřit, že lék zabere a významně uleví českým pacientům nakaženým koronavirem,“ uvedl ministr Vojtěch.

Žádné z léčiv není zatím oficiálně schváleno (registrováno) k léčbě nemoci covid-19. Uvažované přípravky, pokud jsou registrovány, jsou obvykle určeny k léčbě jiných onemocnění, a proto jakékoliv použití v neindikovaných situacích musí být velmi pečlivě zvažováno. I v těchto případech platí, že přínosy léčby by měly převládat nad jejími riziky. „Z toho důvodu nelze předpokládat, že by se dané přípravky distribuovaly ihned ve větším množství široké populaci k léčbě nemoci covid-19. Rovněž bychom rádi varovali před nákupem neschválených léčiv prostřednictvím internetu,“ upozornil SÚKL.

Hydroxychlorochin

Antimalarikum, které se u nás používá třeba k léčbě revmatoidní artritidy. Ministerstvo zdravotnictví omezilo výdej tohoto léku, aby byl k dispozici pro chronické pacienty, a navýšilo dodávky pro vážné případy s covid-19. Účinek nebyl definitivně potvrzen.

Remdesivir

Jedná se o experimentální antivirotikum, které bylo původně vyvinuto k léčbě onemocnění způsobených viry Ebola a Marburg. V USA, Asii a v některých zemích EU nyní probíhá klinické hodnocení na ověření účinnosti remdesiviru k léčbě nemoci covid-19. Čeká se na předložení dokumentace léčebného programu a upřesnění počtu dostupných dávek pro střední a východní Evropu od farmaceutické firmy; česká pobočka následně podá na SÚKL a Ministerstvo zdravotnictví žádost, která bude obratem posouzena.

Favipiravir

Léčivý přípravek s léčivou látkou favipiravir je registrován v Japonsku k léčbě chřipky. V ČR ani EU registrován není. Favipiravir dle jedné provedené studie účinkuje spíše v počáteční fázi onemocnění. Bude k dispozici českým pacientům během několika dní; Česko ho získá od Japonska, kde je lék registrován; část tablet obdrží ČR zdarma a pro zajištění větší části se jedná o nákupu.

Konvalescentní plazma

Jedná se o plazmu pacientů, kteří prodělali onemocnění covid-19 a jejichž plazma obsahuje dostatečné množství protilátek proti viru SARS-CoV-2. Podobný přístup se zkoušel i při použití konvalescentní plazmy u onemocnění způsobeného virem Ebola. V Číně byla podána konvalescentní plazma 245 pacientům s onemocněním covid-19 a u 91 z nich došlo ke zlepšení stavu. Možné zajištění této léčby pro potřeby pacientů v ČR je nyní diskutováno na úrovni odborných společností, Ministerstva zdravotnictví ČR a SÚKL. Jeho dostupnost však bude limitována množstvím potenciálních dárců plazmy.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru