V Děčíně se uhnízdila tato břehule. Podle kroužku je nejstarší evidovaná v Česku
Na lokalitě, kde byla zaznamenána dosud nejstarší břehule v ČR, hnízdilo zhruba 15 párů. V Děčíně se každoročně nachází několik menších hnízdních kolonií. Foto: Helena Tomšíková
Zajímavosti

Děčín - Ornitologický kroužek přiblížil věk a původ jedné z břehulí říčních, které letos hnízdily v Děčíně. Samičku ornitologové odchytili při běžném kroužkování mláďat, díky tomu se její kroužek podařilo odečíst.

Již jako dospělý hnízdící pták byla břehule okroužkována v roce 2011 v obci Čeperka v Pardubickém kraji. Letos ji ornitologové zaznamenali na hnízdišti v Děčíně. Je jí tedy více než osm let. Podle sdělení kroužkovací stanice Národního muzea, která dlouhodobě shromažďuje data o kroužkovaných ptácích, se jedná o dosud nejstarší evidovanou břehuli v České republice.

„Břehule v Děčíně a okolí sledujeme a kroužkujeme také proto, že se s nimi setkáváme v omezených počtech,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Śvýcarsko, a dodává: „Regulace břehů vodních toků tento druh vytlačila do náhradních hnízdišť, která hledají například v odvodňovacích trubkách opěrných zdí, vhodných míst ke hnízdění tedy dnes nacházejí velmi málo.“

1508brehule1

Jedná se o naše nejmenší zástupce čeledi vlaštovkovitých. Foto: Helena Tomšíková

Břehule říční je v České republice chráněna zákonem jako ohrožený druh, jedná se o našeho nejmenšího zástupce čeledi vlaštovkovitých. Jejím přirozeným biotopem jsou vysoké hlinité břehy, které by nejčastěji vznikaly v březích neregulovaných vodních toků. Kvůli umělým regulacim řek a potoků však břehule hledají často náhradní hnízdiště, například v pískovnách nebo v různých prvcích lidských staveb, které jim mohou sloužit jako hnízdní nora. Přímo v Děčíne se nachází několik menších kolonií břehulí říčních, na kterých ornitologové letos celkem okroužkovali 58 jedinců.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru