EKONOM RADÍ: Jak nejlevněji vytopit dům? Dřevo vyjde 12krát levněji než elektrokotel
Ilustrační foto
Děčín

ČR - Dramatický růst cen plynu a elektřiny způsobuje současný strmý nárůst popularity tuhých paliv, zejména dřeva a hnědého uhlí. Jejich cena tak citelně stoupá. Stále však ne tolik jako cena plynu nebo elektřiny. Tak komentuje současnou situaci ohledně nárůstů cen energií ekonom Lukáš Kovanda.

Vůbec nejlevnějším zdrojem energie je v současnosti dřevní štěpka. Ta vzniká štěpkováním neboli drcením odpadu při zpracování dřeva. Pokud je běžnému rodinnému domku zdrojem energie kotel na štěpku, činí roční náklady vytápění a ohřevu vody necelých 10 tisíc korun.

"Pro srovnání, kdo na vytápění a ohřev vody využije v plně srovnatelném rodinném domku elektrokotel, zaplatí více než 12krát tolik, totiž necelých 122 tisíc korun," uvádí Kovanda.

V uvedených cenách nejsou započteny náklady na provoz elektrospotřebičů, související platby za elektroměr a náklady na údržbu a nutné investice. I při jejich započteny je však dřevo dramaticky levnějším zdrojem energie než elektřiny.

"Není divu, že cena dřeva a produktů z něj, jako je právě štěpka, v současnosti dramaticky roste. Meziročně ceny vzrostly průměrně zhruba trojnásobně. Policisté také evidují větší počet krádeží palivového dřeva, výjimkou nejsou ani organizované skupiny, které loupí dřevo v lesích," tvrdí ekonom.

Po zmíněné štěpce se totiž mohou „utlouct“ nejen individuální spotřebitelé, ale také velké teplárny nebo elektrárny. Ty štěpku spalují společně s uhlím. Nahrazují tak drahý plyn.

"Dřevem topí zhruba 1,5 milionu domácností v Česku. Mnohé však letos mnohem více než v uplynulých letech zapojí svá kamna nebo krby na dřevo, a budou se tak snažit ušetřit třeba v rámci kombinovaného vytápění právě dřevem a elektřinou," dodává Lukáš Kovanda.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru