Zámek Benešov nad Ploučnicí vstupuje do nové etapy. Po 35 letech se tu změnil kastelán
Foto, zdroj: FCB zámek Benešov nad Ploučnicí
Děčín

Benešov nad Ploučnicí - Státní zámek Benešov nad Ploučnicí v polovině roku vstupuje do své nové „zámecké“ etapy. Od 1. července 2022 se novou kastelánkou stala Mgr. Renata Křížková, které po více než třech desítkách let vystřídala svého předchůdce PhDr. Zdenka Heniga, který na zámku působil od roku 1988.

„Na letošní hlavní návštěvnickou sezonu chystáme s mými kolegy znovuobnovení kulturních akcí, na které byli návštěvníci zvyklí z dob předcovidových. Mezi naprosté novinky, které chystáme uskutečnit, patří kupříkladu odborné tematické prohlídky zámků, samotná úprava zámeckého komplexu či pokud mohu nastínit, kompletní reinstalace jedné z prohlídkových tras. To však není zdaleka vše. Hlavním mým cílem je finální dokončení obnovy a zpřístupnění Konojedského zámku, který jako jediný z celého zámeckého komplexu stále zůstává pro veřejnost uzavřen. Plánů máme hodně a návštěvníci se tak mají v rámci dalších let rozhodně na co těšit,“ uvádí nová kastelánka.

0307zamekdva

Renata Křížková vystudovala dvouletou památkářskou školu a taktéž pětiletý studijní obor historie na univerzitě Jana Evangelisty Purkyně. Při svých studiích se zaměřovala především na samotnou historii města Benešova nad Ploučnicí, na působení míšenského rodu Salhausenů v Benešově nad Ploučnicí a na sakrální tématiku. Původem pochází ze Svitav, avšak již od brzkého mládí bydlí nepřetržitě v Benešově nad Ploučnicí. Taktéž její profesní kariéra je s Benešovem a s benešovským zámkem úzce spjata. V roce 2000 nastoupila na zámek jako sezonní průvodkyně, ze které se v roce 2002 stala stálou průvodkyní. Od roku 2003 zastávala funkci coby správkyně depozitáře a zástupce kastelána.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru