Slunečné počasí naruší níže Quillan a s ní spojené bouřky
ilustrační foto: CC0
Děčín

Ústecký kraj - Po slunečné středě a po ještě slunečnějším čtvrtku se situace změnila a jak v Karlovarském, tak v Ústeckém kraji (i jinde v Čechách) se ukázaly bouřky. Nebyly nijak zvlášť silné, ale byly.

Příkladem v krušnohorské obci Měděnec v okrese Chomutov za 60 minut napršelo přes 5 litrů vody na metr čtvereční, což byl v rámci celé České republiky jeden z nejextrémnějších hodinových spadů srážek. V Husinci na Prachaticku za 60 minut napršelo 17 litrů vody na metr čtvereční, na Sedlčansku 13 litrů vody na metr čtvereční. Blesků bylo relativně dost, jejich celkový počet se pohyboval v řádech tisíců. Ale pořád bylo teplo, příkladem v Kadani měli 28 °C (rekord na 10. září z roku 2016 tak odolal, má hodnotu 29,3 °C).

Proč se počasí, (zase) když zrovna začal víkend, lidově řečeno po... porouchalo? Odpověď má v tomto případě jméno, a to Quillan. Jde o tlakovou níži, postupující z Britských ostrovů do Skandinávie a pak do Ruska. V našich končinách se již v pátek projevila brázdou nižšího tlaku vzduchu spojenou s okluzní frontou, pomalu se pohybující okluzní frontou. Tak pomalu, že nedá pokoj ani během druhého zářijového víkendu.

V sobotu se můžeme těšit na polojasnou až oblačnou oblohu a přeháňky a bouřky, naštěstí ne intenzivní. Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C.

V neděli bude lépe. Přeháněk a bouřek výrazně ubude, možná se neobjeví ani jedna. O mracích to bohužel úplně říci nejde. Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C.

V pondělí nespadne ani kapka. Dočkáme se i sluníčka, ale rozhodně ne v takové míře jako ve středu či ve čtvrtek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C.

Podíváme-li se na výhled na následující týden, zjistíme následující: 14. září vesměs slunečno, maxima kolem 20 až 24 °C, ojediněle až 25 °C. Další den, tj. 15. září, mraků více, ale maxima nadále příjemná, kolem 21 až 25 °C, ojediněle až 26 °C. Ve čtvrtek, tj. 16. září, ještě až kolem letních 25 °C, ale k tomu zřejmě sprchne a slunečních paprsků nic moc. No a co se víkendu týče, ten bude nejen chladnější, ale i podstatně deštivější. Jinými slovy: déletrvající epizoda plně slunných dnů v dohledné době nehrozí. Pokud by vyšla aktuální prognóza na úterý 21. září (což opravdu nehrozí), tak by se dokonce na vrcholcích hor objevily první sněhové vločky sezóny 2021/22.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru