Zdravotníci v Krajské zdravotní si dnes připomínají Světový den dárců krve a stále hledají nové zájemce
Darování krve v ústecké Masarykově nemocnici. Foto: Krajská zdravotní, a.s./Ivo Chrástecký
Děčín

Ústecký kraj - Zdravotníci z Transfuzního oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnici v Ústí nad Labem, o.z., a Hematologicko-transfuzního oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Chomutov, o.z., si připomínají Světový den dárců krve, který připadá na 14. června.

Světová zdravotnická organizace (WHO) jej na základě společné iniciativy Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce, Mezinárodní federace dárců krve a Mezinárodní společnosti transfuzního lékařství zařadila do kalendáře od roku 2003.

„Rádi bychom poděkovali dárcům krve za jejich ochotu, v mnoha případech trvající i několik desítek let, přijít i na vyzvání, když je v některých obdobích zásoba krevních skupin nedostatečná. Potřeba nejdražší tekutiny pro krvácející či chudokrevné pacienty neutuchá,“ uvedl MUDr. Jiří Masopust, primář Transfuzního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. Ústecké pracoviště zásobuje krví hned několik nemocnic v Ústeckém kraji – v Děčíně, Litoměřicích, Roudnici nad Labem, Rumburku, Teplicích, Ústí nad Labem a také Fakultní nemocnici v Motole.

„Většina krevních přípravků, jakými jsou červené krvinky a plazma, se spotřebuje v nemocnicích v Chomutově a Mostě. Část přípravků posíláme do Fakultní nemocnice v Motole pro onkologicky nemocné děti. Plazma se posílá dál k frakcionizaci. Potřeba krve všech krevních skupin je samozřejmě trvalá a velmi rádi přivítáme i nové dárce. Těm stávajícím patří velké poděkování, zvláště těm, kteří s námi spolupracující dlouhodobě,“ řekla MUDr. Vladimíra Kašková, primářka Hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice Chomutov, o.z.

Dárcovství krve v Krajské zdravotní, a.s.

Krajská zdravotní, a.s. (KZ), má dvě transfuzní oddělení – v ústecké Masarykově nemocnici a chomutovské nemocnici. V nemocnicích v Teplicích a Mostě jsou pouze odběrové prostory, které jsou detašovanými zdravotnickými pracovišti těchto transfuzních oddělení. Odběrovou místnost KZ nedávno zřídila i v Krušnohorské poliklinice v Litvínově. V děčínské nemocnici se provádějí odběry krve v samostatném odběrovém středisku, odebranou krev a plazmu zpracovává ústecké transfuzní oddělení.

Transfuzní oddělení jak v ústecké Masarykově nemocnici, tak v chomutovské nemocnici jsou plnohodnotnými zdravotnickými pracovišti na stejné úrovni. Na každém z těchto oddělení disponují šesti odběrovými křesly.

Ústecké transfuzní oddělení eviduje téměř 8300 dárců krve, plazmy a krevních složek. Jedná se o dárce z okresů Ústí nad Labem, Teplice a Litoměřice. V chomutovské nemocnici evidují 6300 dárců krve, plazmy a krevních destiček. Zde se jedná o dárce z okresů Most a Chomutov.

Zájemci o darování krve se mohou přímo obracet na naše transfuzní oddělení nebo odběrová pracoviště v našich nemocnicích. Zde se jim bude ochotně věnovat náš zdravotnický personál. Veškeré informace zájemci o darování krve najdou na webových stránkách Krajské zdravotní, a.s.

V České republice může darovat krev každý, komu je mezi 18 a 65 lety, neprodělal nebo netrpí závažnějším onemocněním, souhlasí s odběrem krve, provedením potřebných vyšetření a vedením vybraných údajů v registru dárců (při zachování povinné mlčenlivosti).

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru