Sychravý pátek vystřídá slunečná sobota a ještě slunečnější neděle
Ilustrační foto: CC0
Děčín

Ústecký kraj - Páteční jitro, ale vlastně i dopoledne a dopoledne, zprostředkovalo typicky podzimní atmosféru. Bylo zataženo, trošku mlhavo a z oblaků se snášely dešťové kapky. Viníkem byla fronta, nikterak robustní, navíc za doprovodu teplého jihozápadního proudění, a tak teploměr i k ránu ukazoval převážně deset. Sychravost pátku se však naštěstí na sobotu a neděli nepřenese, naopak, víkend jako takový bude dosti příjemný.

Ale ze všeho nejdříve... Jakých až dvacet?! Leda tak velké há! Řeč je o předpovědi na čtvrtek 22. října, která avizovala až 20 °C, zejména v západní části Ústeckého kraje. Realita? I v Žatci stěží 14 °C, natožpak dvacítka. Hups, tak toto se moc nepovedlo. Jak je to možné? No proto, že jihozápadní proudění nakonec nebylo tak průbojné, jak se původně zdálo. Proč? Protože očekávané rozložení tlakových útvarů bylo posunuto o pár desítek kilometrů západním směrem, což rozhodlo. Výmluva! Možná. Někdo holt neví, že restaurace je restaurací, jiný zase, že inverze v Podkrušnohoří ráda vítězí. Tak jako tak, inverzní počasí je nejhůře predikovatelné.

Mimochodem, když už mluvíme o předpovídání počasí. Torgeir Mørk z Norského hydrometeorologického ústavu, který žije a pracuje v Longyearbyenu na Špicberkách, prozradil, že mu lidé kolikrát volají s tím, jaké bude počasí. Avšak než tak učiní, zhlédnou předpověď na jedné nejmenované norské stránce (ano, na té, která má v názvu ypsilon). A když se Mørkova předpověď neshoduje s tou na oné norské stránce, je vystaven přednáškám ze stran volajících. Aneb internet meteorologům práci zlehčuje, ale zároveň ztěžuje. Ostatně i předním politikům a mnohým dalším.

Takže jak bude:

SOBOTA 24. ŘÍJNA: V noci ještě oblačno až zataženo a místy s dešťovými kapkami, k ránu ubývání oblačnosti až na jasno a poté po zbytek dne převážně jasno až skoro jasno, jen přechodně v odpoledních hodinách až polojasno a logicky už beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 °C, ráno v minimu kolem 7, 8 °C.

NEDĚLE 25. ŘÍJNA: S výjimkou rána, kdy se místy vytvoří mlhy a nízká oblačnost (podzim je holt podzim), se poslední den týden ponese ve znamení jasného až skoro jasného nebe a tedy slunečních paprsků. Nízká oblačnost se rozpustí přinejhorším před polednem, po poledni již nebude nikde. A pokud ano, někdo by měl podat demisi... Ne, vážně, bude pěkně. Denní maxima okolo 16 °C, v případě, že se nízká oblačnost rozpustí až před polednem, okolo 13, 14 °C, ráno v minimu kolem 7 až 5 °C.

PONDĚLÍ 26. ŘÍJNA: Nic moc, zase se zatáhne. Se zataženou oblohou se nejspíše budeme potýkat po dobu všech 24 hodin, pršet ale nebude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 13 °C, ráno v minimu kolem 9 až 7 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru