AKTUÁLNĚ: ANO v Ústeckém kraji zvítězilo, sociální demokracie tu končí
Ve volbách v Ústeckém kraji získalo nejvíce hlasů ANO. Lídrem je zde mostecký zastupitel a poslanec Jan Schiller. Foto: archiv
Děčín

Ústecký kraj – ANO získalo nejvyšší počet hlasů v Ústeckém kraji. ODS a Starostové jsou silnější, komunisti a sociální demokraté propadli. Lépe než při minulých krajských volbách jsou na tom i Piráti a SPD. Uspěla i zcela nová koalice Lepší Sever a také koalice stran JsmePRO, LES, SNKED, Zelení, TOP09. Takové jsou výsledky krajských voleb v Ústeckém kraji půl procenta před konečným sečtením. To již nemůže mít na celkový výsledek podstatný vliv.

Kdo bude v kraji vládnout, ale není jisté. Následovat nyní budou povolební vyjednávání. Možných koalic je více. ANO má 26 procent hlasů, ODS 12 %, STAN 11 %, Piráti 10 %, SPD 9 %, KSČM 6 procent, stejně jako zbývající dvě politická sdružení (přesné procentní podíly na dvě desetinná místa přinášíme v grafu níže). ČSSD se se ziskem tří procent do krajského zastupitelstva nedostala.

Volební účast v roce 2020 přesáhla 31 procent. Před čtyřmi lety byla o více než dva procentní body nižší.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru