OBRAZEM: Inspektoři varují: Tyhle cukrovinky mohou vaše děti udusit! Nemáte je doma?
ilustrační foto
Děčín

ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (dále jen SZPI) varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečných želé cukrovinek. 

V prvním případě se jedná o New Choice Tropical Mini Fruity Gels, hmotnost balení 1 kg (15,2 g x 66 kusů - minipohárky), datum minimální trvanlivosti: 28.05.2021, vyrobeno ve Vietnamu, tou druhou je New Choice Taro Flavor Mini Fruity Gels, hmotnost balení 1 kg (15,2 g x 66 kusů - minipohárky), datum minimální trvanlivosti: 08.05.2021, vyrobeno ve Vietnamu.

Na etiketě obou potravin bylo ve složení uvedeno, že potraviny obsahují přídatnou látku s označením E 425, známou také jako Konjac flour, která se získává z kořene trvalky Amorphophallus konjac rostoucí v Asii.

Podle Nařízení o přídatných látkách v potravinách nesmí být látka E 425 použita v želé cukrovinkách ve tvaru minipohárků nebo minitobolek. Nařízení souvisí se specifickým způsobem konzumace, kdy děti mohou polykat obsah pohárku jako jedno sousto. Při neopatrné konzumaci může Konjac flour v potravině nabobtnat, což v minulosti vyústilo v několik případů úmrtí dětí na následky zadušení.

Provedenou kontrolou inspektoři rovněž zjistili, že kontrolovaná osoba uváděla předmětné potraviny do oběhu s chybějícími povinnými údaji v českém jazyce, čímž porušila další právní předpisy.

Inspektoři SZPI vzorek potraviny odebrali v maloobchodní provozovně QUOC TRU DANG v ulici Dragounská v Chebu. Prodejce závadnou šarži potraviny na základě uloženého opatření stáhnul z tržní sítě.

SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří zakoupili předmětné šarže potravin, aby je nekonzumovali. SZPI informaci vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF. S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

foto

2409zele1

2409zele2

2409zele3

2409zele4

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru