Zvrhlá zábava dětí! Napadají ostatní a rvačkami se chlubí na Instagramu, sbírají tak sledující
Záběr z jednoho z vidí zveřejněných na již smazaném instagramovém profilu.
Děčín

Ústecký kraj – V honbě za popularitou na sociálních sítích jsou některé děti ochotny jít až za hranu zákona. Alespoň tak to vypadá podle jednoho instagramového profilu, kde byly zveřejňovány jak domluvené rvačky, tak i napadání slabších jedinců. Ve velké většině případů jde o videa z Česka.

Profil byl po mnoha nahlášeních na Instagramu zrušen. Vzápětí jej ale nahradily další dva s velmi obdobným názvem, které už i přes zatím nízký počet příspěvků lákají ke sledování přes 16 tisíc lidí. Názvy profilů nebude redakce záměrně uvádět.

Na problematiku upozornila redakci maminka jednoho z údajně napadených dětí. „Klučina z Chomutova se chlubí násilím na Instagramu. Je mezi nima i můj syn a spousta jiných dětí z Chomutovska,“ píše matka. Tento chlapec byl podle ní už před časem řešen kriminalisty, ale jeho videa se šíří. Žena neuvedla, kde se kriminalisté případem zabývají. „Na Chomutovsku jsme podobný případ v poslední době nevyšetřovali,“ uvedla mluvčí policistů Miroslava Glogovská. Připomněla ale jiné dva případy z minulosti, kdy došlo na Chomutovsku k dětským pranicím, které následně vyšetřovala policie. Záběry z těchto bitek se ale neobjevily veřejně na sociálních sítích.

Z reakcí pod příspěvky na již zrušeném instagramovém profilu vyplývalo, že jej zřídil chlapec v pubertálním věku. Přesnou identitu ale ověřit nelze.

Na Mostecku se domlouvání si rvaček přes sociální sítě a zvaní si diváků začalo ve větší míře objevovat v roce 2018 zejména na Litvínovsku. Tehdy tam na vzrůstající počet obdobných případů upozorňovala městská policie. Některými případy se zabývali i policisté, vyšetřovali je jako výtržnictví. V některých případech šlo o nezletilce, kteří nejsou trestně odpovědní. Mladistvé ve věku od 15 do 18 už ale stíhat lze.

Strážníci tehdy v Litvínově uváděli, že je důležité, aby rodiče věděli o chování svých dětí a co dělají ve svém volném čase. Na školách se pořádaly besedy s policisty a zástupkyní ze sociálky.

Zveřejňování videí s násilným obsahem je proti pravidlům většiny sociálních sítí využívaných v Česku. Takové příspěvky a profily jsou mazány po nahlášení uživateli.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru