Odboráři vystoupili proti aktivistům: Obtěžujete pracující horníky, nemáte žádné nápady
Akce aktivistů v lomu Vršany. Foto: Majda Slámová
Děčín

Mostecko, Ústecký kraj – Na pomezí Mostecka a Chomutovska pokračovaly první víkendový den protesty aktivistů, kteří chtějí skončit s uhelným průmyslem. Odboráři kontrují: Nic nám nenabízíte, vzkázali demonstrující mládeži, která již poněkolikáté obsadila rypadla a vtrhla do těžebního prostoru.

Aktivisté z Greenpeace nejdříve obsadili těžební stroj, zástupci hnutí Vzpoura koťátek poté vylezli na další velkorypadlo. Před elektrárnou v Počeradech se na demonstraci sešli další demonstranti. Naposledy v sobotu více než sto lidí obsadilo důl Vršany v rámci Akčního víkendu za Konec uhlí. Krátce po ránu vyšli z kempu u obce Okořín, který od čtvrtku organizuje hnutí Limity jsme my. Odtud vyrazili nahlášeným pochodem okolo lomu Vršany, ze kterého se stovka lidí rozhodla k aktu nenásilné občanské neposlušnosti.

„Chybí plán rychlého konce uhlí a záruka, že investice do uhelných regionů skutečně přinesou místním lidem důstojná pracovní místa a zdravé prostředí k životu. Cestou z krize je mimo jiné udržitelná a spravedlivá energetika založená na obnovitelných zdrojích ve vlastnictví obcí, komunit a družstev,“ tlumočí názory protestujících mluvčí hnutí Limity jsme my Pavel Solanský.

Reakce samotných horníků na sebe nenechala dlouho čekat. „Aktivisté stále opakují stejnou písničku, konec doby uhelné, ale ještě jsem od nich neslyšel jediný rozumný a hlavně reálný nápad, jak energii z uhlí nahradit, než jí budeme mít dostatek třeba z jádra. Svým urputným roky stále stejným obtěžováním pracujících horníků energii z uhlí nenahradí. Jestli chtějí, ať uhlí skončí, ať přijdou s nápadem, investují do něj peníze, a když u toho zaměstnají nás, co budeme bez práce, tím líp,“ říká Jaromír Franta, předseda Sdružení odborových organizací CCG.

Šéf odborářů ještě dodává: Jen výkřiky, že jejich akce nejsou směřovány proti nám a požadavky, aby nás někdo jiný zaměstnal, nám nepomůžou. A pokud mají zálibu ve velkostrojích, tak ať navštíví naše personální oddělení a nechají se zaměstnat, což by bylo přínosnější jak pro ně, tak pro společnost,“ sdělil.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru