Na trhu se objevila další riziková hračka. Zpívající ptáček má v sobě nebezpečné množství olova
Zdroj: www.coi.cz
Děčín

ČR - Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu je hračka, která představuje riziko pro životní prostředí. Jde o hračku, která se nabízí pod názvem: Strom s ptákem „Singing Bird“.

Jedná se o plastovou hračku na baterie - strom, na kterém sedí ptáček a vydává zvuky. Ve stromu je svítící zvířátko. Další ptáček je vložený do krabičky. Hračka je napájena bateriemi 3 x AA. Není vhodná pro děti do 3 let. Hračka je prodávána v kartonové krabici. 

Zkoušky provedené odbornou laboratoří potvrdily významnou neshodu s požadavky směrnice (2011/65/EU – RoHS), kdy na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 77,2 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje závažné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí.

Česká obchodní inspekce zjistila i další závady. K hračce nebyl přiložen v souladu s požadavky normy (EN 62115:2005 harmonizované k NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky) návod na použití obsahující bezpečnostní informace a pokyny pro bateriové hračky v českém jazyce ani v jiném jazyce. Na hračce ani na obalu nebyla uvedena identifikace výrobce (dle NV č. 86/2011 Sb.).

Česká obchodní inspekce z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu uložila u distributora ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výše jmenovaných výrobků z trhu nebo z oběhu. Veškeré údaje o nebezpečné hračce byly předány kontaktnímu bodu RAPEX na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru