Proč se město rozhodlo neuhradit ztrátu Lužické nemocnice? Vysvětluje to starosta
Ilustrační foto. Zdroj: www.nemrum.cz
Děčín

Rumburk - Město Rumburk na svém oficiálním webu zveřejnilo prohlášení starosty města. Vyjadřuje se k rozhodnutí zastupitelstva neuhradit ztrátu Lužické nemocnice.

Starosta Lumír kus se k věci vyjádřil takto:

"Vážení spoluobčané,

v posledních dnech se ke mně dostávají různé názory o tom, proč zastupitelé města nerozhodli uhradit ztrátu Lužické nemocnice. Chápu, že je těžké se orientovat v české legislativě, a proto bych se pokusil vysvětlit, co bylo motivem k jednání Zastupitelstva města Rumburk.

Rumburk byl připraven uhradit ztrátu nemocnice za rok 2018 a schválit plán na rok 2019 v případě, že bude mít jasný důkaz o tom, že nový provozovatel nemocnici přebere nejpozději v září 2019. Proč zrovna v září 2019? Ztrátu za rok 2019 je třeba uhradit v roce 2020. Podle rozpočtového výhledu by bylo k dispozici 36 milionů korun na úhradu ztráty, a to za podmínek, že se zastaví investice a načerpá se úvěr a minimalizuje se provoz města. Jelikož je v letošním roce ztráta v Lužické nemocnici cca 4 miliony korun za měsíc, vychází nám 36 děleno 4, a to je 9 měsíců.

Jestliže by zastupitelé schválili ztrátu vyšší než 36 milionů a přitom věděli, že na to město nebude mít, vystavují se trestnímu postihu za vědomé poškozování věřitele. A jak se zdá, nikomu se nechtělo do basy.

Také tu byla možnost schválit úhradu ztráty za rok 2018 a neschválit plán na rok 2019. V tomto případě je představenstvo Lužické nemocnice při překročení zadluženosti vyšší než polovina základního jmění, které je cca 24 milionů korun, podat návrh na insolvenci. V pololetí bylo předpokládané zadlužení za 6 měsíců cca 24 milionů. To je rozhodně více než polovina. Takže ani v tomto případě by se nemocnice nevyhnula insolvenci. Navíc podle názoru právníků není úplně v pořádku nasypat 53 milionů do firmy, která jde do insolvence a předpokládá se její konec. Toto opět může být trestně postižitelné.

Vyslechl jsem si i názory, že si Rumburk měl vzít další úvěr. Když to udělá běžný občan, tak mu potom domů přijde exekutor a sebere telefon a postel. Kdyby se předlužilo město, tak přijde exekutor a začne obstavovat majetek města, třeba bytové domy, veřejné budovy a další, tak aby prodejem pokryl ty desítky milionů, které by si město muselo půjčit. A zastupitelům by opět hrozil trestní postih.

Proto rozhodnutí, které udělalo zastupitelstvo, bylo v dané chvíli jediné možné a v souladu se zákonem.

Lumír Kus"

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru