Pátrací tým se stal v Ústeckém kraji součástí IZS
Velitelé SAR-DPT včetně autora projektu jiřího Omaníka (vpravo)
Děčín

Děčín - Na skvělé věci se většinou přijde jednoduchou odpovědí na jednoduchou otázku. Předseda spolku Self Defense Division, z.s. a voják z povolání Jiří Omaník si spolu se svým dlouholetým kamarádem Michalem Rychtaříkem, příslušníkem Policie ČR položili v dubnu 2017 jednoduchou otázku: „Jak ještě pomoci?“. Bylo to zrovna po bleskové, neorganizované a dobrovolné pomoci při hledání ztracené holčičky na Děčínsku. Odpověď byla jednoduchá: „Budeme hledat a zachraňovat osoby v ohrožení života, pohřešované. Vytvoříme Dobrovolný pátrací tým. Vycvičíme je.“

Tahle skvělá myšlenka z jara 2017 oslovila lidi z jejich blízkého okolí, kteří se s ní ztotožnili a po absolvování fyzických testů a osobního pohovoru se stali prvními dobrovolníky, členy týmu SAR-DPT (zkratka SEARCH AND RESCUE /z angl. hledání a záchrana/- DOBROVOLNÝ PÁTRACÍ TÝM). Jsou to lidé nejrůznějších povolání. Jiří Omaník nadchl pro spolupráci odborníky k odbornému výcviku dobrovolníků (zdravotnická příprava, topografie, potápění, horolezectví atd.).

V roce 2017 nad tímto výjimečným projektem SAR-DPT převzal záštitu náměstek hejtmana Ústeckého kraje. Takovou specifickou činnost, zaměřenou na hledání a záchranu pohřešovaných osob, žádný jiný spolek v České republice nevykonává. Během roku 2017 byly od základů vytvořeny veškeré potřebné metodiky, spuštěna mobilní aplikace, proběhlo několik školení, testů, cvičení v těžkém terénu, speciálních cvičení, aktivací a ostrých výjezdů. Od července 2017 SAR-DPT vyjíždí do pátrací akce na základě aktivace po přímé žádosti Krajského ředitelství policie České republiky Ústeckého kraje. Vše ve vlastním volném čase členů. Počty dobrovolníků se začaly zvyšovat. Začal růst zájem lidí z ostatních krajů o zřízení dalších oddílů SAR-DPT. O projekt se začala zajímat média.

Rok 2018 je v pátrání po osobách historickým mezníkem. SAR-DPT se stal v Ústeckém kraji součástí IZS (zkratka Integrovaný Záchranný Systém), v pozici „ostatní složky“, což je naprosto revoluční postup při pátrání po osobách. Stejně jako dnes připadne každému z nás přirozené, že jsou ostatní složkou IZS dobrovolní hasiči, do budoucna to tak bude i se SAR-DPT.

Má to smysl!

Bc. Vladimíra Spálenková, dobrovolník SAR-DPT

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru