TIP NA VÝLET: Horní Hrad neboli Hauenštejn byl určen k demolici, dnes se tam mohou ubytovat turisté
Foto: Martina Nováková
Výlety

Stráž nad Ohří - Hrad a zámek Horní Hrad také řečený Hauenštejn je středověký strážní hrad nedaleko Stráže nad Ohří, rozšířený a upravený v polovině 19. století ve stylu anglické novogotiky.

Hrad byl pravděpodobně založen v druhé polovině 13. století jako součást hraničního opevnění. To ale není jisté. Jako druhá možnost se uvádí založení hradu jeho prvním doloženým majitelem – loketským purkrabím Mikulášem Winklerem. Ten ho však poměrně záhy přenechal klášteru v Doksanech.

Hrad poté vyměnil ještě několikrát svého majitele a byl používán jako zástava. Teprve v 16. století se dostal do rukou mocného rodu Šliků. Ti ho po požáru (kolem roku 1600) nechali nákladně přestavět z původní gotické do nové renesanční podoby. Šlikové drželi Hauenštejn až do roku 1663, kdy jej prodali vévodovi Juliu Jindřichovi Sasko-Lauenburskému. Od té doby tvořil Hauenštejn součást ostrovského panství. Julius Jindřich nechal zámek rozšířit a provedl mnohé stavební úpravy.

1410hornihrad4

Roku 1689 zdědila Hauenštejn Francizska Sibyla Augusta. Zámek tak připadl do rukou rodu Augustů. Ti však v roce 1771 po meči vymřeli. Od roku 1826 spadal do souboru tzv. státních statků. Dne 30. října 1837 byl prodán hraběnce Gabriele Buquoyové v rámci rozprodeje státních statků. Buquoyové pak drželi Hauenštejn až do roku 1945. Po válce byl zabaven a připadl do správy československého státu.

1410hornihrad2

V roce 1947 byl po rekonstrukci využíván jako rekreační středisko jáchymovských dolů. Později, do roku 1958, zde zase sídlil záchytný dětský domov. Od té doby nebyl využíván a chátral. Po roce 1982 se dokonce uvažovalo o jeho demolici a zachování pouze věže k turistickým účelům.

Po roce 1992 přešel hrad a zámek Hauenštejn pod správu obce Krásný Les. Zastupitelstvo hledalo několikrát kupce. Až v letech 1999–2000 koupil hrad a zámek současný majitel – Pavel Palacký. Od té doby pracuje s neustále se rozrůstající skupinou lidí na obnově hradu a zámku a jeho využití jako kulturně-turistického objektu.

SOUČASNOST

V současnosti si mohou turisté prohlédnout celý areál hradu s tištěným průvodcem, navštívit patrová gotická sklepení, rytířský sál s původním dřevěným vyřezávaným stropem, vystoupat na hradní věž, navštívit zámeckou kapli a přilehlé arboretum, prostudovat rodokmen původních majitelů hradu- rodu Longueval – Buquoy.

1410hornihrad6

V neposlední řadě je tu i úplně nová, zcela hotová a neogotickým mobiliářem vybavená komnata. Ta je přístupná veřejnosti a slouží jako mikroregionální infocentrum a pokladna hradu. Využít můžete také noční prohlídky hradu.

ARBORETUM A BOTANICKÁ ZAHRADA

Horní Hrad nabízí k vidění řadu rostlin v nezvyklém prostředí, jedinečné zdejší endemity i mnoho u nás unikátních druhů! K mimořádným patří rovněž sbírka více než 40 druhů javorů.

UBYTOVÁNÍ NA HRADĚ

Pro dobrodruhy, romantiky i rodiny s dětmi, soukromé akce nebo firemní teambuilding je připravena možnost ložírování v rozlehlém podkroví jednoho z hradních paláců (300m2), kapacita podkroví je 55 lůžek. Ubytování je nejpohodlnější ve vlastním spacáku, nebo vám po domluvě na hradě zapůjčí lůžkoviny. Cena ubytování ve spacáku je 130 Kč na osobu/noc (40 Kč na osobu za zapůjčení lůžkovin).

1410hornihrad5

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru