OBRAZEM: Zřícenina gotického hradu Krupka vás okouzlí svou nezapomenutelnou atmosférou
Hrad Krupka. Foto: Helena Jánošíková
Výlety

Ústecký kraj – Tentokrát jsme pro vás přichystali zajímavý tip na výlet – jedná se o hrad, jehož pozůstatky se tyčí nad krásným historickým jádrem města Krupka a říká se mu též Rosenberg nebo Růžový hrádek. Dostanete se k němu buď přímou cestou po silnici z města nebo si uděláte příjemnou procházku kolem místního potoka a k bráně hradu přijdete z druhé strany.

Město Krupka ležící nedaleko Teplic vzniklo díky těžbě cínových rud v okolních Krušných horách zřejmě koncem 13. století. Hrad byl vybudován počátkem 14. století k ochraně městečka a především dolů v okolí významné obchodní stezky do Saska, která městečkem procházela. První doklad o hradu je z roku 1330, kdy král Jan Lucemburský daroval hrad Krupka míšeňskému šlechtici Těmovi z Koldic.

Hrad byl vybudován na výhodném ostrohu, který na západní a východní straně spadal do dvou údolí. Dominantou hradu byla obytná věž, tzv. palác čtvercového půdorysu, hradní kaple a další budovy. Pod severozápadním rohem paláce byl zřejmě příkop s padacím mostem a vstupní bránou. Dnes jsou zde k vidění pozůstatky věže a přilehlých staveb. Na nádvoří stojí původní budova postavena Šternberky koncem sedmnáctého století pro panský horní úřad, která byla později v 19. století přestavěna na romantickou restauraci a hotel. Hotel s restaurací je zařízený vkusně, s ohledem na nevšední historickou atmosféru středověkého hradu.

Je zde také krásný výhled na okolní krajinu a každoročně od července do srpna je zde k dispozici průvodce, který vás provede všemi prostorami hradu a doporučí vám i další pamětihodnosti ve městě. Průvodce je zde od úterý do neděle od 10:00 do 17:00 hodin a výklad je veden v českém a německém jazyce. Vstupné je dobrovolné.

K hradu se vážou i zajímavé pověsti, například pověst o dobrém permonovi, který pomohl chudému horníkovi k nalezení pokladu nebo o duchu bývalé zámecké paní, která se v noci objevuje ve zříceninách hradu se svým psím spřežením a takto objíždí své tři hrady Krupku, Doubravku a Kyšperk a se svými sloužícími přebírá a počítá ukryté poklady.

Pokud jsme vás dostatečně navnadili, vaši zvědavost probudili a hrad navštívíte, u jedné návštěvy jistě nezůstane...

Foto

3103krupka2

3103krupka3

3103krupka4

3103krupka5

Jak se tam dostat

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru