Děčín se zapojil do přeshraničního projektu zaměřeného na bezpečnost skal a životního prostředí Labských pískovců
Ilustrační foto
Děčín

Děčín - Projekt z programu Česko-Saské spolupráce, financovaný Evropskou Unií „Hodnocení stavu lesa a ohrožení nesouvisle zpevněnými pískovcovými masivy“ rozšiřuje stávající přeshraniční spolupráci Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy - Katedry aplikované geoinformatiky a kartografie a Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky s TU Bergakademie Freiberg - Institut für Geotechnik a Správy Národního parku České Švýcarsko se zapojením nových partnerů, na české straně statutárního města Děčín a Správy železnic, na saské straně Landesamt für Umwelt, Landwirtschaft und Geologie.

Postupným řešením tříletého projektu „Přeshraniční expertní systém a systém včasného varování před geologickými riziky v Labském pískovcovém pohoří bylo zjištěno, že existují masivy, které nejsou uvnitř zpevněné. Toto je potvrzeno znalostmi z jiných dřívějších měření. Masivy mají uvnitř pískovcového masivu „dutiny“ vyplněné pískem.

Na základě poznatků o vnitřní struktuře a modelování stability nekontinuálně zhutněné horniny lze vyhodnotit její stabilitu. To se týká jak současné stability, tak možných změn způsobených např. klimatickými poměry. Tyto selektivní poznatky a stanovení vhodné metodiky jsou základem pro budoucí zkoumání tohoto fenoménu pro Labské pískovce na celém jejich území.

Letecký průzkum poskytne prvotní pohled na současný stav lesa ve vybraných lokalitách a vytvoří referenční data pro jeho další monitorování. To umožní vyvodit závěry o vztahu mezi stavem lesa a hydrologickými podmínkami. Jedním z hodnocených faktorů bude kvantifikace napadení kůrovcem a stanovení sukcesních stádií porostu v již zničených, popř. vytěžených plochách.

Rozšiřování vybudovaného systému včasného varování a kontinuální monitoring jsou předpokladem pro dlouhodobé řešení otázek, týkajících se bezpečnosti skal a životního prostředí v pohoří Labských pískovců. Budou provedeny doplňující průzkumy, aby bylo možné stanovit metody pro hodnocení potenciálně nestabilních masivů a stavu lesních porostů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru