Ptačí hodinky se zúčastnilo už 23 tisíc dobrovolníků. Výsledky pozorování lze poslat do 14. ledna
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - Celorepublikové sčítání ptáků na krmítkách opět vzbudilo u veřejnosti velký zájem. Programu České společnosti ornitologické (ČSO) Ptačí hodinka se 7.–9. ledna podle průběžných výsledků zúčastnilo 23 tisíc sčitatelů. Celkové číslo ještě poroste.

Lidé mají čas odevzdat výsledky svého víkendového pozorování do 14. ledna na ptacihodinka.birdlife.cz. Poté je začnou ornitologové odborně vyhodnocovat. Očekávají, že finální očištěné výsledky budou mít ve druhé polovině února.

Díky velkému množství dobrovolníků, kteří se do Ptačí hodinky zapojili, získáme důležité údaje o ptácích, kteří v Česku zimují. „Aktuální počet (9. ledna v 19:00) odevzdaných sčítání je 16 740 od 23 423 účastníků. Loni ve stejnou dobu, tedy v neděli v 19:00, byl průběžný stav 12 825 sčítání od 17 710 účastníků. Ten už se nám tedy podařilo překonat,“ komentuje průběžný stav koordinátorka Ptačí hodinky Alena Jechumtál Skálová.

Loni se celkový počet účastníků vyšplhal na 27 123 lidí, kteří během 19 214 sčítacích hodinek pozorovali 538 607 ptáků. „Každým rokem počet účastníků roste, což je velmi potěšitelné. Dobrovolná účast veřejnosti je jedinou možností, jak získávat potřebné údaje z rozsáhlého území. Všem účastníkům patří velký dík,“ říká ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Průběžné výsledky zde: https://ptacihodinka.birdlife.cz/vysledky-tabulka/

Účastníci při hodinovém pozorování zapisovali vždy nejvyšší počet současně spatřených jedinců každého druhu. I když ke sčítání nebylo nutné ani vlastnit krmítko, většina sčítání pochází právě z jejich okolí. „Podle průběžných výsledků je zatím na prvním místě pozorovaných ptáků sýkora koňadra, kterou následují vrabec polní a vrabec domácí,“ říká Jechumtál Skálová.

Ornitologové sbírají i data o tom, že v danou hodinu žádný pták na krmítko nepřilétl. „I tyto údaje jsou pro nás důležité a prosíme sčitatele o jejich zaznamenání. „Prázdná“ pozorování tvoří prozatím 1,6 % sčítání,“ sděluje Jechumtál Skálová.

Sčítání probíhalo od 7. do 9. ledna, lidé mají čas na poslání výsledků do 14. ledna. Ornitologové během víkendu také vyzývali účastníky k zaslání fotografií ze sčítání. Sešlo se jich několik stovek a ke zhlédnutí jsou na Flickru ČSO. Lidé mohou nahrávat fotografie až do konce února.

I NADÁLE SLEDUJTE KRMÍTKO

Pomocí dlouhodobého projektu zjistíme, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají. „Ptačí hodinka je sice už za námi, ale krmítko bychom měli i nadále sledovat a pečovat o něj. Denně z krmítka odstraňujeme zbytky potravy a trus a pravidelně ho čistíme. Pokud pozorujeme ptáka, který je nemocný nebo uhynulý, je potřeba přestat s přikrmováním aspoň na dva týdny, všechna krmítka vyčistit a nechat důkladně vyschnout. Zároveň je potřeba pozorování ohlásit na birdlife.cz/choroby, kde jsou i další informace. Je nutné také informovat sousedy, kteří mají krmítka,“ sděluje Jechumtál Skálová.

Aby ornitologové upozornili na problematiku ptačích chorob, vyhlásili ptákem roku 2022 zvonka zeleného. Psali jsme ZDE. Za poslední dekádu jsme v Česku přišli o dvě třetiny jeho populace, hlavní příčinou je ptačí choroba trichomonóza. „Bude zajímavé zjistit, jak si zvonek vedl ve statistikách Ptačí hodinky 2022. V prvním ročníku 2019 lidé zvonky pozorovali na 32 % krmítek, v roce 2020 jej účastníci spatřili na 29 % krmítek, kdežto loni už jen na 27 %. Tři roky po sobě sice pokrývají příliš krátké období, abychom mohli jen na základě dat z Ptačí hodinky tvrdit, že počty přezimujících zvonků v Česku klesají. Ale vzhledem k tomu, že pro naši hnízdící populaci zvonků již bohužel pokles potvrzený máme, je to velmi pravděpodobné a dosavadní výsledky Ptačí hodinky tak bohužel nejsou v případě zvonka překvapením,“ vysvětluje Jechumtál Skálová, která dodává, že podle průběžných výsledků byl zvonek v ročníku 2022 pozorovaný prozatím na 30 % krmítek.

Pátý ročník Ptačí hodinky uspořádá ČSO 6.–8. ledna 2023.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru