Na severu Čech vzniká unikátním způsobem pravěký člun. Monoxyly v dávných dobách pluly i na jezeře pod Krušnými horami
Stavba monoxylu z doby bronzové. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most – Archeologové si dali v Mostě ambiciózní cíl: vyrábějí repliku pravěkého člunu, takzvaného monoxylu, a to pouze za pomocí technologií z doby bronzové. Pomáhat jim mohou i dobrovolníci. Předpokládá se, že po dokončení bude vyrobený člun v některém z jarních víkendů slavnostně spuštěn a vyzkoušen na jezeře Most. U vznikající lodi jsme zpovídali historika a archeologa Jiřího Šlajsnu.

Co zde v rámci experimentální archeologie vzniká?

Pokoušíme se o výrobu monoxylu z doby bronzové.

Monoxyl je kanoe?

Monoxyl je z řeckého monoxýlos, jeden kmen. Je to vlastně člun, který je vytesán z jednoho kusu kmene.

V jaké době se tyto čluny vyráběly?

Je to nejstarší známé plavidlo v lidských dějinách. Víme, že nejstarší kanoe vyrobené z jednoho kusu kmene jsou z období mezolitu, to znamená na přelomu starší a mladší doby kamenné.

Je způsob výroby hodně pracný?

Velice pracný. V našem případě se jedná o první pokus vyrobit monoxyl. V rámci experimentální archeologie bylo vyrobeno monoxylů několik. Stačí si vzpomenout na slavné expedice Monoxyl 1, 2 a 3. Bylo vyrobeno několik monoxylů, které jsou laténské, které se vyráběly železnými nástroji. Je to celkem pracné, protože my jsme si zvolili i poměrně houževnatý materiál, kterým je dub červený.

Uvidíme váš monoxyl na vodě?

Doufám, že ano. Prognóza je někdy jarní, pokud budeme mít dost dobrovolníků, kteří budou sledovat naše facebookové stránky a přihlásí se dobrovolně k výrobě. Dokud to počasí umožní a pak až to zase počasí umožní, tak budeme o víkendech pokračovat dále. Přikoupíme nějaké další nářadí z doby bronzové a budeme pokračovat, dokud se monoxyl nepovede dokončit.

Jak dlouho by takový člun vyráběl jediný člověk?

Jeden člověk velice dlouho. Kdyby to dělal jeden člověk od rána do večera, tak by mu to zabralo týdny, možná měsíce. Ale samozřejmě na tom člunu nedělal jediný člověk. Zadruhé ti lidé byli určitě daleko zručnější než my. My jsme experimentátoři, nikdo z nás není profesionální tesař nebo truhlář. Profesionální tesař nám pomáhal dát dohromady ten základní tvar. Budeme prostě postupovat touto metodou, uvidíme, jak dlouho nám to bude trvat. Pro lidi v té době to byl denní chleba, takže asi postupovali rychleji. Určitě znali fígle, které by jim to mnohem ulehčily.

Byly monoxyly používané v dávných dobách i v oblasti dnešního Mostecka?

Z Mostecka na začátku dvacátého století máme dva nálezy monoxylu. Jeden z počátku dvacátého století, jeden z dvacátých let. Byly nalezeny v Dolním Jiřetíně při těžbě uhlí na březích bývalého zaniklého Komořanského jezera. Monoxyly jsou v našich sbírkách, bohužel ve dvacátých letech byly velice špatně zakonzervovány a dneska nejsou vytavitelné. Nevíme, ze které jsou doby. My jsme si vybrali dobu bronzovou, což je další nález, tentokrát ze Souše, kde byly nalezeny nádoby ze starší doby bronzové, a u nich byly nalezeny dva bronzové háky na lov sumců. Což ukazuje, že na Komořanském jezeře byli velcí sumci, což píše i Bohuslav Balbín, a díky tomu jsme se rozhodli, že monoxyl bude z doby bronzové.

VÝZVA K AKCI MONOXYL

V rámci akce experimentální archeologie Oblastní muzeum a galerie v Mostě vyzývá dobrovolníky z řad veřejnosti a studentů, kteří by se chtěli podílet na výrobě monoxylu z doby bronzové, aby se přihlásili na emailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Termíny práce na výrobě repliky monoxylu jsou:

  • sobota 20. 11. 2021 od 10 do 13 hodin
  • středa 24. 11. 2021 od 13 do 15 hodin
  • středa 1. 12. 2021 od 13 do 15 hodin
  • sobota 11. 12. 2021 od 10 do 13 hodin

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru