Jak vypadá nejžádanější dům v Ústeckém kraji? Tohle je ideál Severočechů!
Jak vypadá nejžádanější dům v Ústeckém kraji? Podle analýzy má čtyři pokoje a stojí maximálně pět milionů. Zdroj: sreality.cz
Zajímavosti

Ústí nad Labem – Má čtyři pokoje, je ve velmi dobrém stavu a ideálně se jedná o samostatně stojící dům v dosahu autobusové dopravy. Tak si lidé představují ideální dům ke koupi v Ústeckém kraji. Pokud zájemci zadávají cenový limit pro koupi domu, dosahuje v Ústeckém kraji nejčastěji pět milionů korun, nebo je nižší. Informace vyplývají z analýzy dvou set tisíc vyhledávání rodinných domů a vil k prodeji na největším českém realitním serveru Sreality.cz.

Uživatelé mohou při hledání svého vysněného domu na realitních portálech využívat různé typy filtrů a vyhledávat nemovitosti podle mnoha parametrů. Téměř všichni vyhledávají určitou lokalitu na úrovni okresu. Bezmála třetina hledajících také zadává požadovaný stav objektu. Cena je při hledání důležitá pro 28 % lidí, počet pokojů pak filtruje každý pátý. V mnohem menší míře uživatelé zadávají speciální požadavky navíc, například garáž nebo bazén. Jedním z nejméně důležitých faktorů při hledání je překvapivě občanská vybavenost.

Nejvíc pokojů mají v hledáčku Pražáci a Jihočeši

Celkově nejvyhledávanější jsou čtyřpokojové domy. „Jen v Jihočeském kraji a v Praze je o něco častěji zaškrtnuta možnost domů o velikosti pět a více pokojů. Dále platí, že téměř třetina vyhledávání upřesňuje stav nemovitosti a ve všech krajích je nejčastěji požadovaná nemovitost ve velmi dobrém stavu,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Podle Hany Kořínkové, manažerky týmu inzertních služeb Sreality.cz, hledající jen málokdy zadávají do parametrů velikost pozemku a užitnou plochu. „Pokud zadávají něco navíc, tak ve všech krajích preferují samostatně stojící dům. Pro ty, kteří v okolí hledají dostupnost některých služeb, bývá nejdůležitější zpravidla autobusová doprava. Ve Středočeském kraji je ale častěji vyhledávaná spíš vlaková doprava pro rychlou dostupnost do hlavního města a v některých krajích byla o něco málo důležitější přítomnost základních škol, a to konkrétně na Vysočině, ve Zlínském a Moravskoslezském kraji,“ doplňuje Kořínková.

Nejlevnější domy hledají lidé ve Zlínském kraji, nejdražší pak v Praze

Umístění nemovitosti uživatelé nejčastěji upřesňují na úrovni okresu (u 60 % dotazů), méně pak na úrovni obce (18 %) nebo kraje (15 %). Celkově je největší zájem o nemovitosti v Praze, Středočeském kraji a Jihomoravském kraji.

Lokalita má také největší vliv na maximální rozpočet, se kterým lidé při koupi počítají. Z celorepublikových dat vyplývá, že ve většině případů lidé zadávají maximální cenu okolo osmi milionů korun nebo méně. V jednotlivých krajích jsou nastavení maximálních cen potenciálními kupci samozřejmě různá. Když lidé toto kritérium zadají, počítají, že je dům bude stát v Praze maximálně 15 milionů korun, ve Zlínském kraji naopak nebývají ochotni vydat více než 4,2 miliony korun. Nemovitosti s cenou do pěti milionů nebo méně se vyhledávají například na Vysočině nebo v Královéhradeckém, Moravskoslezském, Olomouckém, Pardubickém či Ústeckém kraji.

Uživatelé zadávají cenu přibližně ve čtvrtině vyhledávacích dotazů. „Je tedy zřejmé, že pokud je nemovitost zaujme, jsou ochotni sáhnout i hlouběji do kapsy,“ komentuje Kořínková. Vždy ale podle ní záleží, kde lidé nemovitost hledají. Například ve Středočeském kraji hraje cena významnou roli a je zadávána v téměř 40 % dotazů. Velmi důležitá zůstává také pro Prahu a Jihomoravský kraj, v ostatních krajích už hledající cenu zadávají méně často.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru