VIDEO: Poznejte region ze vzduchu! Vznikl nápad na rekultivační safari ve vrtulníku
Testovací let nad rekultivovanou krajinou. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Mostecko - Letečtí nadšenci chtějí ukázat lidem, jak dokáže člověk proměňovat krajinu. Rekultivovaná místa okolo města Mostu by rádi představili, jak jinak, než ze vzduchu. Právě vzniká záměr dvou prohlídkových okruhů z vrtulníku. U jezera Most a v jeho okolí se konalo první seznámení s terénem a mapování zajímavých lokalit.

„Chtěli jsme představit lidem něco na způsob uhelného safari, ale takzvané rekultivační safari, aby si lidé mohli udělat obrázek o tom, jak se dá krajina upravit po tom, co byla člověkem trochu zdevastována, a co krásného potom vznikne,“ říká Igor Babík ze společnosti LPS, Letecké práce a služby.

https://www.youtube.com/watch?v=ZTTQ6hB0FEI

Na jedné vytipované trase leží například unikátní biologická čistírna důlních vod, archeology zkoumané pohřebiště na hraně lomu Bílina či přesunutý kostel a rekreační zóna u jezera. Další okruh ukáže z ptačí perspektivy autodrom, hipodrom, Kopistskou výsypku či pohled do lomů ČSA a Vršany. Samozřejmostí bude průlet okolo Hněvína.

„Domluvili jsme se s Palivovým kombinátem a městem Most, že u příležitosti předávání jezera Most veřejnosti bychom zde připravili i lety vrtulníkem s tím, že podle zájmu by se tato akce mohla třeba jednou dvakrát do měsíce opakovat. Aby aby si lidé mohli udělat představu o této krajině. Něco podobného zamýšlíme také u jezera Milada, které je trochu jiné, ale je to tam také hezké, upravované,“ dodal letec.

2007vrtulnik3

Vrtulník nad okrajem Mostu u Benediktu. Foto: Oldřich Hájek

Do vrtulníku Robinson dostal příležitost se posadit i primátor Mostu Jan PaparegaL „Ze vzduchu je to úplně úžasné, člověk má možnost prohlédnout si jak rekultivované jezero, tak další části našeho města včetně města samotného, je to úžasný pohled.“

První poznávací vyhlídkový let by se měl konat 12. září u příležitosti otevření jezera Most veřejnosti. „Lidé by si to rozhodně neměli nechat ujít a podívat se na Most i z jiné perspektivy. Zjistí, že to město je opravdu krásné a přilehlé okolí stojí za to navštívit.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru